DESPRE GRASIMI
Despre grasimi
Grasimile sunt substante organice produse atat in regnul animal il
stocheaza in tesutul subcutan, in epiploon sau in jurul oranelor interne iar
plantele il acumuleaza in jurul elementelor reproducatoare.Din cele mai
vechi timpuri grasimile si-au gasit diferite intrebuintari in alimentatie,
medicina, industrie.
Sinteza naturala a grasimilor
In plante, grasimea ia nastere prin transformarea glucidelor, sub
influenta enzimelor. S-a constatat ca prin maturizare, plantele saracesc in amidon si zaharuri,
imbogatindu-si continutul in ulei.
Glucidele sunt sintetizate
prim asimilatie clorofiliana in frunze ,
dupa urmatorul mecanism:
CO2+H2O à O2+HCHO
Aldehida formica
Oxigenul se degaja, iar aldehida formica se condenseaza,
formand glucoza
6HCHOà C6H12O6
glucoza
care formeaza produsi superiori, bioze, trioze, polioze
(zaharuri si amidon)
Principalele mecanisne chimice din plante care conduc la formarea
grasimilor pornind de la glucide sunt:
R-CHOH-CHOH-R’
à R-CO-CH2-R’ àR-CHOH-CH2-R’ àR-CH=CH-R’ àR-CH2-CH2-R’
Polioza
cetona
alcool superior produs
nesaturat produs saturat
Aceste reactii succesive de deshidratare-hidrogenare
au loc in tot lantul moleculei de polioza. La unul din capetele lantului are
loc o oxidare cu formarea unui radical acid (-COOH) asa incat in final din
polioza initiala cu formula:
R-CHOH-CHOH-R’
in
care
R=CH2-CHOH-CHOH-
etc
R’=-CHO
se obtine un compus cu formula generala :
CH3-(CH2)n-COOH
,
adica acid
Se obtin
prin acest mecanism, acizi grasi saturati, care contin in moleculele lor un
numar de atomi de carbon multiplu de 6.
Formarea acizilor grasi nesaturati are loc cand
zaharurile se degradeaza formand un compus numit metilglioxal (CH3-CO-CHO) care
se condenseaza cu el insusi formand o poli-oxicetona-aldehida saturata, care
prin hidrogenarii si deshidratari succesive se transforma intr-o aldehida
superioara nesaturata. Aceasta la randul ei este oxidata la gruparea –CHO
(aldehidica) transformandu-se in acidul gras nesaturat .
corespunzator
Glicerina se formeaza in plante prin reactii asemanatoare cu formarea
acizilor grasi. Printr-o reactie de esterificare, acizii grasi se combina cu
glicerina dand nastere grasimilor”
CH2OH
HOOC-R
CH2-OOC-R
!
!
CHOH
+ HOOC-R1
à CH-OOC-R1+3H2O
!
!
CH2OH
HOOC-R2
CH2-OOC-R2
Triclicerida
In plante materia grasa se concentreaza numai in
anumite parti cum sunt semintele, fructele, samburii, jucand rolul unei
substante de rezerva, pe care planta o utilizeaza in timpul dezvoltarii ei,
drept sursa de energie.Grasimile prezinta avantajul ca puterea lor
calorica este foarte ridicata si sunt lipsite de apa de cristalizare.
Cele mai
multe plante naturale au seminte oleaginoase. La cele de cultura predomina cele
cu seminte amidonoase. Acumulari de grasimi de rezerva se produc si in
tulpinile unor copaci. La germinatie, rezervele de grasimi sunt practic complet
epuizate. Se produce o hidroliza a grasimilor la acizi grasi si glicerina, sub
actiunea lipazelor vegetale prezente in toate semintele si in alte organe ale
plantei.
Seminte
|
Specia vegetala
|
Grasimi
|
Glucide
|
Oleaginoase
|
Floarea
soarelui
|
45-55
|
10
|
|
Nuci
de cocos
|
65
|
12
|
|
Ricin
|
60-65
|
15
|
Amidonoase
|
Boabe
grau
|
1.8
|
69
|
|
Boabe
mazare
|
1.9
|
53
|
|
Boabe
orez
|
1.3
|
77
|
Tabel 1. Continutul de substanta de rezerva in
semintele oleaginoase si amidonoase
Energia chimica a grasimilor este eliberata prin oxidarea
produsilor de hidroliza: acizi grasi si glicerina. Grasimile si acizi grasi
fiind greu translocabile in organismele vegatale , rezerva lor de energie se
poate valorifica direct numai in organul de depozitare.
Grasimile din regnul animal
In
organismul animal, sintetizarea grasimilor propriise face, fie in urma
tranformarii altor componente ale alimentelor. Formarea grsimilor din glucide si
proteine este legata de ciclul lui Krebs
De
remarcat este importanta pentru aceste transformariia unor substante care ocupa
un loc central: acidul piruvic, acetilcoenzima A si subsatntele care constitue
unele etape ale ciclului Krebs, precum si coenzimele procesului redox, care de
asemenea au rolul unor substante active. Acesti metaboliti, care sunt
comuni in metabolismul mai multor clase de substante, formeaza pentru organism
asa-numitul “fond metabolic comun”.
Grasimile din tesuturile animale contin in structurile lor acizi grasi cu un
numar pereche de atomi de carbon cuprins intre 4 si 24. Posibilitatile
organismului de a sintetiza acesti acizi, sunt foare diferite de la tesut la
tesut si de specie la specie. Comun penrtu toate speciile si toate tesuturile
este faptul aratat mai sus, ca biosinteza porneste de la aceiasi substanta
simpla care este acetilul coenzima A denumit acid acetic activat si
care poate provenii din glucide, din aminoacizi, din alcool
etilic si din acizi grasi. Dupa felul cum este folosit acetilul conezima A se
poate realiza sinteza de acizi grasi, deci grasimi sau producere de energie
prin oxidare pana la CO2 si H2O in ciclul citric.
Trecerea
spre o cale sau alta depinde de starea generala a organismului si de
factorii de mentinere a homeostazei generale. Intr-un regim normal , acetil
coenzima A pentru sinteza de acizi grasi provine 30% din glucide.
Dupa
sintetizarea acizilor grasi, pentru formarea lipidelor propriu-zise, acestia
rebuie sa se esterificecu glicerina, obtinuta in ciclul Krebs din
glucide.Procesul de esterificare are loc dupa o prealabila fosforilare a
glicerinei.
Cea mai mare parte din grasimea animalelor se gaseste sub forma se tesuturi
adipoase subcutante, tesuturi adipoase asezate pe membranele peritoneale
care sustin stomacul si intestinele si grasimea depusa la suprafata organelor
interne.Aceasta sursa o constituie principala sursa de lipide pentru organism,
functionand in acelasi timp ca termoregulator.In functie de starea de
ingrasare a animalului in carne se gaseste asa numita “grasime de marmorare”
dintre muschi, si cea de perselare in interiorul muschiului. O cantitate mica
de grasime se gaseste chiar in interiorul fibrei.
Grasimile
crude den diferite parti ale corpului difera in ceea ce priveste consistenta,
culoarea, compozitia chimica. In general grasimile de acoperire au un
punct de topire mai scazut, dacat grasimea acumulata in interiorul
organismului.La animalele din zone calde grasimea are consistenta mai tare
dacat la cele dintr-un climat temperat – rece. Grasimea de bovine este culoare
galbena, determinata de pigmentii carotenoici . Intensitatea culorii depinde de
continutul de caroten. Pana la 1mg caroten /kg grasimea este alb-galbuie,
intre 2-3 mg caroten/kg este galbena iar peste 5 mg caroten /kg este
galben intens. Femelele
au grasimea mai intens colorata decat masculii.
Efect hotarator in compozitia grasimii il are hrana.Cand hrana are putina
grasime se formeaza grasime prin sinteza din glucide si proteine si in
consecinta bogata in acizi grasi saturati si monosaturati. Aceasta deoarece
organismul animal este in stare sa sa sintetizeze din glucide si proteine numai
acizi grasi saturati si monosaturati ceilalti acizi grasi
polinesaturati putand fi sintetizati nami daca alimentele ingerate contin acizi
grasi cel putin dinesaturati.
Comentarii
Trimiteți un comentariu