ANALIZA CHIMICA CALITATIVA


ANALIZA CHIMICA CALITATIVA


        ANALIZA CHIMICA CALITATIVA - are drept scop identificarea elementelor si a gruparilor de elemente care se gasesc intr-o substanta necunoscuta. Se izoleaza pe rand elementele ( ionii ) cu proprietati asemanatoare cu ajutorul reactivilor de grupa, dupa care, separarea, continua in fiecare grupa pana ajunge la fiecare cation in parte care se identifica cu ajutorul reactivilor specifici.
     Analiza calitativa incepe cu o serie de probe preliminare in vederea obtinerii unor informatii despre substanta de analizat.
     Dupa ce se executa aceste probe, prin dizolvare se ajunge la un amestec de cationi si anioni care se supun unei analize sistematice.
   
In general orice analiza calitativa a unei substante se desfasoara in doua etape si anume, analiza preliminara si analiza propriu- zisa.


           METODELE ANALIZEI PRELIMINARE

     Cercetarile preliminare se efectueaza asupra substantei in stare solida.
Daca aceasta este in stare de solutie, se concentreaza pe baia de apa pana la uscare iar cercetarile se fac pe reziduul obtinut.
Incercarile preliminare constau in urmatoarele operatii:

1 - incalzire in tubusor ( tub inchis ),
2 - incalzire pe carbune , 
3 - forma perlelor, 
4 - coloratia flacarii,
5 - comportarea fata de H2SO4
6 - incalzirea cu alcalii

    Analiza preliminara trebuie efectuata in ordinea de mai sus.
Indicatiile obtinute in analiza preliminara sunt deosebit de utile atunci cand sunt sigure, dar nu intodeauna indicatiile obtinute sunt concludente pentru un element, mai ales atunci cand se analizeaza amestecuri. In efectuarea analizelor ce contin amestecuri se foloseste flacara unui bec de gaz.

Becu Teclu este format dintr-un tub de combustie, disc pentru reglarea debitului de aer, tub de dmisie a gazului, un postament, un surub pentru reglarea debitului de gaz.

Imagini:




IMAGINEA 1   -  BECUL TECLU   

Becul Bunsen - contine aceleasi parti componente, mai putin surubul de reglare a debitului de gaz, iar pentru reglarea aerului este prevazut cu un manson. Aceste becuri servesc la cele mai diferite lucrari de laborator ( evaporare, fierbere, calcinare ) permitand o incalzire pana la temperaturi de 1000 - 1200 grade C. Flacara este un gaz in combustie. Ea este formata din trei zone distincte:

1- zona interioara, incolora, formata din gaze neintrate inca in combustie si care au o temperatura undeva la 350 - 400 grade C.
2 - zona mijlocie, luminoasa, care inconjoara regiunea interioara si care este formata din gaze de CO si particule incandescente de carbon, datorita faptului ca combustia este incompleta, cantitatea de oxigen fiind insuficienta .       
Aceasta zona are circa 520 grade C.
 3 - zona exterioara, mai putin luminoasa deoarece este lipsita de particulele de carbune incandescent, contine produsii finali ai arderii ca CO2 si vapori de apa ce au temperatura maxima.

      Aceste trei zone se deosebesc nu numai prin temperatura lor ci 

si prin modul actiunii chimice diferite asupra substantelor.

     Astfel, in regiunea exterioara, unde arderea este completa si 

temperatura cea mai inalta, flacara are caracter oxidant. In aceasta 

regiune substantele se oxideaza. In regiunea mijlocie, datorita 

existentei particulelor de carbon incadescent si a CO, flacara este 

reducatoare. O substanta chimica aduca in aceasta zona se reduce.
                                                              





















Comentarii

Postări populare