CHIMIA VIETII
Chimia vietii
Chimia vieţii studiază ansablul reacţiilor care au loc în organismele
vii, mai ales în unităţile lor de bază, celulele.
Fiinţele vii au nevoie de energie.
Oamenii şi animalele îşi iau energia din alimentele pe care le consumă
(energie chimică). Alimentele sunt transformate printr-un ansablu de reacţii
chimice, care au loc mai întâi la nivelul aparatului digestiv(digestie) şi apoi
la nivelul celulelor(respiraţia celulară).
Anumite plante şi microorganisme(fiinţe vii microscopice) îşi găsesc
altfel energia de care au nevoie. Pentru a se hrănii, ele transformă energia
luminii solare printr-un proces complex
de reacţii chimice numit fotosinteză.
O reacţie chimică: digestia
Digestia este un proces
chimic. În aparatul digestiv, alimentele sunt descompuse în mici molecule
numite substanţe nutritive.
Aceste substanţe nutritive sunt apoi transportate de sânge până la celule, unde
suferă alte transformări.
Principalele substanţe nutritive sunt lipidele şi glucidele.
Lipidele, numite şi “ “grăsimi”,
provin din materiile grase cum ar fii uleiurile vegetale sau untul. Ele aduc
organismului carbon şi hidrogen. Glucidele, numite şi “zaharuri”, se divizează în zaharuri rapide şi zaharuri lente.
Primele sunt conţinute în miere, fructe, dulceţuri şi ciocolată.
Asimilate direct de organism(adică transformate în energie), ele aduc
organismului energia necesară unui efort fizic solicitant şi rapid. Cel de-al
doilea tip se găseşte în cereale(grâu, orez, porumb). Ele nu sunt direct
asimilate de organism şi constituie o sursă de energie de mai lungă durată.
Toate glucidele sunt bogate în carbon, hidrogen şi oxigen.
Respiraţia celulară
Vegetale sau animale, toate celulele respiră: aceasta este respiraţia
celulară. Ele absorb dioxigen (O2) şi elimină dioxid de carbon (CO2).
Dioxigenul serveşte la “arderea” alimentelor printr-o reacţie de oxidare.
Această reacţie se derulează în
mai multe etape. Glucoza (zahărul)de pildă, este mai întâi transformată într-o
moleculă mai simplă, acidul piruvic. Mitocondriile, elementele
celulei responsabilă de respiraţia celulară, descompun acest acid în dioxid de
carbon şi hidrogen. Dioxidul de carbon este eliminat de celulă: hidrogenul se
combină cu oxigenul care intră în organism atunci când respirăm, dând apă.
Ansamblul acestor reacţii degajă o mare cantitate de energie. Aceasta
este stocată în mici molecule specializate, care o eliberează în funcţie de
nevoile celulei.
Fotosinteza
Plantele cu clorofilă se hrănesc
absorbind apă şi dioxid de carbon din aer. Pentru aceasta, ele folosesc energia
luminii solare: acest proces se numeşte fotosinteză. În timpul lui, se
degajează dioxigen.
Fotosinteza se derulează în două faze principale. Ziua, plantele
captează energia solară. Cu ajutorul clorofilei şi a altor pigmenţi prezenţi în
frunzele lor, ele folosesc această energie pentru a descompune apa pe care o
absorb în hidrogen şi oxigen. Noaptea, hidrogenul ajută la reducerea dioxidului
de carbon şi la producerea de glucide, care vor hrăni planta.
Funcţionarea acestei mici “uzine chimice vii” depinde de condiţiile
exterioare, în special de cantitatea de lumină solară şi de temperatură.
Termeni bio-chimici:*celulă=cel
mai mic element constitutiv al unei fiinţe vi. O celulă este în general
înconjurată de o membrană. În interior se găseşte nucleul şi citoplasma
conţinând diferite organite(mitocondrii).
*clorofilă=pigmentul verde din
plante care captează energia razelor solare, necesară fotosintezei.
*efect secundar=efect nedorit al
unui medicament, care se manifestă la dozele recomandate.
*fotosinteză=proces în timpul
căreia plantele, datorită clorofilei, fabrică(sintetizează)glucide,
folosindu-se de apă, dioxid de carbon şi energia razelor solare.
*glucid=denumire dată de
chimişti unei substanţe organice numită în mod curent zahăr.
*lipid= denumire dată de
chimişti unei substanţe organice numită în mod curent grăsime.
*principiu activ=substanţă
activă conţinută într-un medicament care acţionează împotriva unei anumite
boli.
*substanţă nutritivă=substanţă
conţinută în alimente, care poate fi utilizată direct de organism, fără a mai
fi transformată.
Chimia medicamentelor
Chimistul şi medicul elveţian Paracelsus(1493-1514), în secolul al
XVI-lea, a fost primul care a definit principiul după care fiecărei boli îi
corespunde un medicament specific. Trebuie deci căutat medicamentul în funcţie
de maladia pe care dorim să o tratăm. Astăzi, cercetarea în domeniul
medicamentelor revine, înainte de toate, chimiştilor. Aceştia lucrează în
strânsă colaborare cu medicii şi farmaciştii. Împreună, ei ajută la progresul farmacologiei,
ştiinţa medicamentelor.
Principul activ al unui
medicament
Pentru a uşura anumite suferinţe, s-au folosit mai întâi plantele
administrate ca ceaiuri, prafuri sau alifii. În trecut, unele maladii de inima
erau tratate cu ceaiuri de muşeţel, o plantă ale cărei flori purpurii, galbene
sau albe seamănă cu degetele de unei mănuşi. Astăzi, nu se mai folosesc
plantele în acest mod. Chimistul să extragă din plante substanţă pură care
acţionează asupra maladiei respective: e ceea ce constituie principiul activ al unui
medicament.
Astfel, principiul activ al degeţelului, numit “digitalină”, este
astăzi folosit pentru tratarea bolilor cardiace. Tot astfel, febra provocată de
malarie se trata în trecut cu scoarţa unui copac tropical, arborele de chinină:
astăzi folosim principiul său activ, chinina. Principiul activ are avantajul că
îşi păstrează mereu aceleaşi proprietăţi, în timp ce proprietăţile plantelor
variază în funcţie de anotimp.
Principiul activ poate fi utilizat şi introdus în organism sub diferite
forme: pilule, capsule, comprimate, produse injectabile.
Medicamente sintetice
Chimia este mai eficace decât scoarţa arborelui de chinină. Dar, pentru
cercetători, această îmbunătăţire a
efectului nu este suficientă. Pentru a întări acţiunea chininei şi a-i
elimina efectele secundare, adică efectele sale nedorite asupra altor părţi ale
organismului, chimiştii modifică molecula de chinină.
Pentru aceasta, ei urmăresc mai întâi drumul medicamentului în
organismul uman, observă efectul acestuia asupra diferitelor organe, şi apoi
modul în care organismul prelucrează respectiv medicamentul.
Aceste observaţii le dau posibilitatea să “redeseneze” molecula, pentru
a crea una nouă. În acest fel au fost puse la punct antibiotice din ce în ce
mai eficace. Aceste medicamente au proprietatea de a bloca înmulţirea
bacteriilor care sunt la originea maladiilor. Pentru a găsii antibioticul care
va acţiona asupra unei anumite bacterii, se face o antibiogramă. Bacteriile
care se bănuiesc a fi responsabile de infecţia pe care vrem să o tratăm sunt
puse într-un mediu hrănitor, unde se pot dezvolta. Pe suprafaţa acestui mediu
se picură apoi diferite antibiotice.
Bacteriile nu se mai înmulţesc în contact cu antibioticul la care sunt
sensibile.
Crearea unui medicament
Între momentul în care un medicament este creat în laborator şi cel în
care este introdus în farmacii, pot trece foarte mulţi ani. După ce sunt
stabilite caracteristicile fizice şi chimice ale noii molecule, încep
testările. Dacă medicamentul este, de exemplu, menit să acţioneze asupra
ficatului, el este introdus într-o cultură de celule ale ficatului. Apoi este
introdus într-un ficat de origine animală. Dacă rezultatele sunt încurajatoare,
încep testările pe animale.
Cercetătorii evaluează atunci eficacitatea noului produs, modul în care
se răspândeşte în organismul viu, efectele
sale secundare. Dacă rezultatele sunt
satisfăcătoare, se încep testările pe oameni, sub un strict control medical.
După numeroase teste, care pot dura mai mulţi ani, medicamentul primeşte sau nu
autorizaţia de a fi scos pe piaţă.
Antibioticele
Antibioticele sunt medicamente care împiedică dezvoltarea bacteriilor
sau le distrug. Antibioticele se mai folosesc în tratarea bolilor infecţioase
cum sunt : gripa, tuberculoza.
În funcţie de structura moleculei lor, antibioticele atacă bacteriile
în mod diferit.
O bacterie este formată dintr-un nucleu şi o citoplasmă închise într-o
membrană exterioară şi protejate de un înveliş exterior. Un antibiotic cum este
penicilina atacă şi distruge învelişul exterior al bacteriei. Altele
(streptomicina) distrug membrana care înveleşte citoplasma, iar altele
(tetraciclina) acţionează direct asupra nucleului.
Comentarii
Trimiteți un comentariu