BORUL
BORUL
Borul (Borum) – este un element chimic din grupa III
a sistemului periodic al lui Medeleev. Are numărul atomic 5 şi masa atomică
10,82. are doi izotopi stabili: B10 (19%) şi B11 (81%). A fost obţinut de G.
Ge-liosac şi L. Tenar(1808). Borul se găseşte în natură numai sub formă de
combinaţii cu oxigenul(acid boric, boraţi) şi în unii silicaţi. Compuşii
Borului se găsesc în cantităţi foarte mici în fructe şi în multe plante
tehnice(bumbac). Borul se obţine prin: a) prin reducerea anhidridei borice cu magneziu
sau sodiu; b) prin reducerea clorului de Bor în curent de hidrogen,
folosindu-se arcul electric(1200-1400o).Borul e trivalent. În stare pură se
prezintă sub formă de cristale negre-cenuşii cu punctul de topire 2300o,
punctul de fierbere 2550o. Există în 2 modificaţii alotropice:
cristalizat(densitate:2,54) şi amorf (densitate.2,45). Cristalele de Bor sînt
foarte dure (9,5). Borul este indiferent faţă de apă şi aer. La încălzire
manifestă o activitate chimică înaltă.Borul reacţionează cu Clorul(la 4000), cu
Bromul (la 7000) şi cu Azotul (la peste 9000). Combinîndu-se cu unele metale,
Borul formează boruri(de ex. Mg3B2), iar cu Carbonul – carbura de bor
(B4C-substanţă mai dură decît diamantul). Borul se foloseşte la fabricarea
oţelurilor speciale(ferobor), a diferitelor aliaje cu Wolfram, Cupru, Crom,
Siliciu.Borul este folosit în tehnica nucleară la detectarea neutronilor(pentru
că posedă o secţiune de absorbţie mare, a neutronilor), precum şi la protecţia
contra acestora(deoarece în urma reacţiei cu neutronii emite padiaţii Y slabe).
Compuşii Borului sunt folosiţi la prepararea combustibililor pentru rachete, în
industria sticlei şi a ceramicii pentru producerea emailurilor şi a glazurilor,
la sudarea metalelor, la fabricarea hîrtiei, la spălatul rufelor, la decolarea
textilelor, pentru conservarea unor alimente(carne, peşte ş.a.), pentru
prepararea unor produse anti-septice şi în cosmetică. Borul poate fi considerat
hormon anorganic al plantelor. În lipsa lui, plantele tehnice(sfecla-de-zahăr,
tutunul, viţa-de-vie) se ofilescFunctionalitatea optima a organismului uman
este asigurata de un aport alimentar corespunzator din punct de vedere
calitativ si cantitativ. Referitor la natura si continutul de microelemente din
produsele alimentare, acestea sunt elemente care trebuie avute in vedere la
stabilirea regimurilor alimentare in functie de starea organismului. In ceea ce
priveste borul, „esentialitatea” sa, din punct de vedere nutritional, nu a fost
ferm stabilita, deoarece nu a fost definita inca o functie biochimica pentru
acest element. Insa, cercetari recente (dr.Forrest H. Nielsen si colectivele pe
care le conduce in cadrul Grand Forks Human Nutrition Research Center, USA)
atesta ca borul poate fi socotit un micronutrient esential pentru organismul
uman, cu efecte asupra metabolismului calciului si magneziului, asupra
sistemului osos, asupra functiilor mentale. In natura borul este omniprezent,
concentratia acestuia in atmosfera fiind de aproximativ 0,5ng/m3 de aer, la
suprafata apelor concentratia fiind mai mica decat 0,3mg/l, iar in apa potabila
in medie de 0,03mg/l. Borul este un element esential pentru plante, avand rol
in crestere si dezvoltare, gasindu-se si in tesuturile animale si umane in
concentratii scazute. In plante se gaseste sub forma de complecsi organo-borici
cu alcooli, hidrati de carbon. in lipsa lui, cresterea inceteaza, plantele nu
fructifica. Cantitatea de bor din plante variaza in functie de nivelul borului
din sol, cantitatea de bor din sol putandu-se imbunatati prin administrare de ingrasaminte
pe baza de bor, mai ales pe solurile alcaline. Pentru majoritatea populatiei,
principala sursa de bor este hrana. Cele mai bogate surse de bor sunt fructele:
strugurii, merele, bananele, nucile, alunele) si legumele (broccoli, varza,
soia, morcovii, fasolea, cartoful). Produsele lactate, pestele, carnea si
majoritatea cerealelor constituie surse slabe de bor. Biodisponibilitatea
borului in apa si produse alimentare este relativ mare, si teoretic cantitatea
optima de bor poate fi obtinuta intr-o dieta bogata in vegetale si in apa. In
apa, de exemplu, 89% din cantitatea de bor este absorbita, iar in alimente, cum
ar fi broccoli, absorbtia poate atinge 100%.
Comentarii
Trimiteți un comentariu