FOSFORUL
Fosforul II
Stare naturală
Fosforul se găseşte in natura numai sub forma de ioni de fosfat,
PO4³ˉ,cea mai stabilă combinaţie a acestui element. Principalul mineral
conţinând fosfor, format la solidificarea scoarţei pământului, este apatita, care poate fi considerată ca o
soluţie solidă de fosfat de calciu, dar este în realitate un compus
cristalizat, format din ioni de Ca2+, PO43- şi
F-, corespunzând formulei brute: Ca5[(PO4)3F].
Partea anorganică a oaselor
vertebratelor este un amestec de multă hidroxil-apatită cu puţină
carbonat-apatită.
Forme alotropice.
Obţinere şi proprietăţi fizice.
Se cunosc două forme alotropice extreme ale fosforului: fosforul alb şi fosforul
negru şi, între acestea, formele intermediare fosforul violet, fosforul roşu şi fosforul roşu deschis. Forma cea mai săracă în energie, deci cea
mai stabilă, este fosforul negru. Între diferitele forme alotropice ale
fosforului nu există puncte de transformare reversibilă (ca la sulf) ; raportul
dintre ele este deci cel al monotropiei.
1.Fosforul alb.
Fosforul alb se obţine prin calcinarea
fosfatului de calciu (apatite sau fosforite) cu cărbune. În procedeul
industrial se adaugă însă dioxid de siliciu (nisip) , al cărui rol este de a
pune în libertate din ionul de fosfat, pentaoxidul de fosfor mai reactiv.
Reacţia necesită o temperatură ridicată
(peste 2000ºC) şi se efectuează de aceea în cuptorul electric, cu electrozi de
cărbune. Vaporii de fosfor formaţi sunt conduşi în apă (spre a evita aprinderea
lor în contact cu aerul) şi se condensează astfel, sub formă de fosfor alb, P4.
Fosforul alb se prezintă ca o masă
cristalină, transparentă, de consistenţa cerii. El poate fi tăiat cu cuţitul
(sub apa, din cauza pericolului de aprindere). Expus la lumină, fosforul alb se
acoperă cu o pojghiţă de fosfor roşu, care îl face să apară galben; de aici
numele de fosfor galben care i se dă adesea.
Fosforul alb se topeşte la 44ºC, formând
un lichid incolor ce arată o deosebită tendinţă spre suprarăcire, putând fi
păstrat mai multă vreme la temperatura camerei fără să se solidifice. Punctul
de fierbere este 287oC. Chiar la temperatura camerei formează vapori
(miros caracteristic de usturoi), iar la 100oC poate fi distilat
uşor într-un curent de vapori de apă, proprietate care se poate folosi şi
pentru purificarea sa.
Fosforul
alb se dizolvă uşor în sulfură de carbon, în triclorură şi tribromură de fosfor
şi în grăsimi; este însă insolubil în apă şi în alcool. Prin evaporarea
soluţiei în sulfură de carbon se obţin cristale lucioase, transparente,
aparţinând sistemului cubic. Acestea sunt compuse din reţele de molecule P4,
unite printre ele prin forţe Van der Waals. Soluţiile fosforului alb conţin de
asemenea molecule P4. Prin metoda difracţiei electronilor s-a
stabilit că moleculele P4 au forma unor tetraedre regulate, cu câte
un atom de fosfor la fiecare colţ. Fiecare atom de fosfor este legat, prin trei
covalenţe, de ceilalţi trei atomi ai moleculei. Cele trei valenţe ale
fosforului au deci o aşezare piramidală. Distanţa dintre doi atomi de
fosfor (latura tetraedrului) este 2,21 A . Unghiurile dintre valenţe sunt deci de
numai 60º.
Este probabil că legăturile din molecula P4
iau naştere între orbitali p ai
fosforului, al cărui unghi de valenţă este astfel deformat de la 90o
la 60o. Electronii neparticipanţi ocupă deci orbitali s . S-a luat în considerare şi o
hibridizare pd2, care este mai favorabilă geometric (unghi de valenţă 66,5o),
dar mai nefavorabilă energetic.
2.Fosforul molecular P2
Peste 800oC
moleculele P4 disociază în molecule P2. La 1200o disocierea este de cca. 50%. Distanţa interatomică în P2 este 1,895 A . La condensarea vaporilor de fosfor se
obţine fosfor alb, P4 (alături de o formă, mai puţin bine definită,
numită fosfor brun).
3.Fosforul negru
Fosforul negru se obţine din fosforul
alb prin încălzire, la 200oC, sub presiunea de 12 000 atm. Fosforul alb poate fi
transformat în fosfor negru şi fără aplicarea unei presiuni înalte, sub
acţiunea catalitică a mercurului. Prin metoda razelor X s-a stabilit că şi în
razele fosforului negru, fiecare atom de fosfor este legat prin trei covalenţe
de alţi trei atomi, însă în aşa mod încât rezultă straturi duble infinite
compuse din câte două planuri paralele de atomi, care pot fi considerate ca
nişte macromolecule uriaşe întinzându-se pe tot cristalul. Distanţele
interatomice sunt 2,28 A .
Fosforul negru are proprietăţi semiconductoare.
4.Fosforul roşu
Fosforul roşu se obţine prin
încălzirea fosforului alb, în absenţa aerului la 269-300oC. În
industrie operaţia aceasta se realizează în vase de oţel. Transformarea
fosforului alb în fosfor roşu are loc cu degajare de 3,7 kcal/atom-g. Se
confirmă astfel stabilitatea mai mare a formelor colorate mai închis.
Fosforul roşu se topeşte, sub presiune,
neunitar, pe la 600o; la presiunea atmosferică sublimează cam la
aceeaşi temperatură, formând vapori compuşi din molecule P4. Prin
condensarea acestora se formează fosfor alb. Formele alotropice ale fosforului
există deci numai în faza solidă.
Presiunea de vapori a fosforului roşu
este incomparabil mai mică decât a fosforului alb, apropiindu-se de zero la
temperatura camerei. De aceea fosforul roşu nu are miros. Fosforul roşu este
practic insolubil în toţi solvenţii (la fel şi cel negru). Din cauza aceasta nu
se poate determina masa sa moleculară.
Celelalte modificaţii ale fosforului au
o structură macromoleculară asemănătoare cu cea a fosforului negru, dar mai
puţin regulată, straturile de atomi nu se întind în mod uniform prin tot
cristalul ci numai prin mici porţiuni, schimbându-şi adesea direcţia. Din cauza
aceasta fosforul roşu nu are aspect cristalin, numindu-se şi “fosfor amorf”.
Starea mai mult sau mai puţin condensată a diferitelor forme se constată şi din
marile deosebiri dintre densităţile lor:
Fosfor: alb
roşu deschis roşu violet negru
Densitate:
1,82 1,88 2,20 2,32 2,70
După cum se vede,
modificaţiile compacte au culoare mai închisă.
5.Fosforul violet
Fosforul violet este
asemănător cu cel roşu, însă este mai unitar. Se obţine prin dizolvarea
fosforului alb în plumb topit şi îndepărtarea acestuia după răcire prin
dizolvare în acid azotic sau prin electroliză. Se obţin astfel cristale
hexagonale, cu forma unor foiţe. Fosforul
roşu deschis se depune dintr-o
soluţie de fosfor alb în sulfură de carbon, când aceasta este expusă la lumină
(cea mai activă fiind lumina violetă). Produsul astfel obţinut înglobează mult
solvent.
Proprietăţi
chimice
A. Arderea vie a fosforului.
Formele alotropice ale fosforului se
deosebesc mult de activitatea lor chimică. Caracteristică este comportarea faţă
de oxigenul molecular, respectiv de aer: fosforul alb în bucăţi compacte se
aprinde in aer pe la 60º; punctul de aprindere al fosforului roşu industrial
este de cca. 260º, iar al fosforului violet 430-440º, în timp ce fosforul negru
nu se aprinde în aer. După cum se vede, fosforul alb este una dintre substanţele
cele mai inflamabile cunoscute ( din care cauză trebuie conservat sub apă), în
timp ce formele cele mai condensate sunt inerte faţă de oxigen. Dacă într-o
eprubetă largă se acoperă puţin fosfor alb cu apă caldă şi se trimite printr-un
tub de sticlă un curent de oxigen în fosforul topit, acesta arde sub apă.
În arderea vie a fosforului
se formează pentoxid de fosfor:
P4 + 5O2
→ P4 O10
La arderea fosforului în aer
ia naştere un fum alb abundent, datorită combinării pentoxidului de fosfor cu
vaporii de apă din atmosferă şi formării de acid metafosforic, nevolatil.
B. Arderea lentă a
fosforului.
Spre deosebire de celelalte forme
alotropice, care sunt stabile faţă de oxigenul molecular la temperaturi mai
joase decât punctul lor de aprindere, fosforul alb are proprietatea de a se
oxida încet la temperatura joasă (autooxidare). Totodată el emite o lumină
slabă vizibilă la întuneric (chimio-luminescenţă). De aici se trage numele
acestui element: phos = lumină; pherein = a
purta.
Se observă
chimio-luminescenţă la oxidarea anumitor substanţe organice. Unei asemenea
oxidări, catalizate de o enzimă, i se datorează lumina emisă de licurici şi de
alte animale.
Experiment: Dacă într-un vas
de sticlă se introduc câteva bastoane de fosfor alb, înmuiate numai parţial în
apă spre a evita o aprindere, se observă, la întuneric, că luminescenţa se
datorează de fapt vaporilor de fosfor care înconjoară bastoanele ca un văl şi
se desprind de pe
suprafaţa lor, sub forma unor
mici vârtejuri, când se suflă aer în vas.
Scriind cu o bucată de fosfor
( ţinută cu un cleşte sau cu o cârpă udă, nu cu mâna liberă!) câteva litere pe
un perete, acestea apar luminoasele la întuneric, în special când se trece uşor
peste ele cu o cârpă uscată, care îndepărtează oxizii formaţi.
Un curent de dioxid de carbon
saturat cu vapori de fosfor, prin trecere peste fosfor încălzit la 100º, se
prinde în contact cu aerul, arzând cu o flacără verde. Flacăra este rece, se
poate ţine mâna în ea.
Prin oxidarea lentă a fosforului se
formează întâi trioxid de fosfor, P4O6, care apoi trece
în pentoxid de fosfor, P4O10. În această a doua parte a
reacţiei este emisă lumina. Oxidarea lentă a fosforului este însoţită de o
formare de ozon, şi anume pentru fiecare atom de fosfor care se oxidează, apar
0,6 moli de ozon. Formarea ozonului se datorează apariţiei de atomi liberi de
oxigen. Aceştia şi ozonul format produc unele reacţii chimice neaşteptate, care
însoţesc oxidarea fosforului.
Experiment. Dacă într-un balon mare se introduc câteva
grame de fosfor alb şi puţină apă şi se încălzeşte până la topirea fosforului,
agitând, se simte mirosul caracteristic de ozon. Dacă se adaugă o soluţie de
indigo (acid indigo-sulfonic) aceasta se decolorează imediat.
Arderea lentă este o reacţie
înlănţuită. Luminescenţa fosforului încetează complet când se înlocuieşte aerul
prin oxigen curat (Fourcroy 1788), dar ea reapare dacă se micşorează presiunea
oxigenului. Luminescenţa şi oxidarea încetează şi în aer atunci când se măreşte
presiunea, adică atunci când presiunea parţială a oxigenului depăşeşte o
anumită limită ( cca. 700 torr). Fenomenele acestea, care contrazic legea
maselor, constituie cele mai vechi observaţii privitoare la limita superioară
de presiune a unei explozii. Ele au fost înţelese când s-a recunoscut că
oxidarea lentă a fosforului este o reacţie înlănţuită (Semionov 1927). Ca în
multe reacţii înlănţuite, nu se cunosc toţi atomii şi radicalii liberi care
apar ca produşi intermediari în reacţiile lanţului, este însă probabil ca
printre aceştia să se afle şi atomi liberi de oxigen, care dau naştere,
secundar, ozonului observat.
C. Combinări directe cu alte
elemente.
Fosforul alb se combină violent cu
halogenii, aprinzându-se, de exemplu, spontan într-o atmosferă de clor.
Fosforul roşu reacţionează mai puţin energic. De asemenea fosforul se combină
cu sulful şi cu multe metale. Fosforul are proprietăţi reducătoare. El
precipită unele metale cum sunt: aurul, argintul, plumbul şi cuprul din
soluţiile sărurilor lor. Cu cuprul se combină formând fosfura de cupru.
D. Fosforul alb este foarte
toxic. El are o afinitate foarte mare pentru oxigen şi determină dispariţia
acestuia din sânge. Doza mortală pentru omul adult este de aproximativ 0,1 grame.
Celelalte forme alotropice ale fosforului nu produc, din cauza insolubilităţii,
nici un efect
asupra organismului. Ca
antidot în otrăvirea cu fosfor se foloseşte CuSO4, cu care fosforul
formează un compus netoxic
(fosfura de cupru).
E. Întrebuinţări.
Fosforul se utilizează la fabricarea
chibriturilor, a căror introducere, către mijlocul secolului trecut, a
reprezentat un mare progres faţă de metodele mai vechi de aprins focul. Primele
chibrituri conţineau în gămălia lor fosfor alb şi se aprindeau prin frecare pe
orice suprafaţă aspră. Acestea au fost părăsite din cauza toxicităţii lor şi înlocuite cu aşa- numitele “chibrituri
suedeze”. Gămălia acestora, conţinând clorat de potasiu şi sulfură de antimoniu,
uşor inflamabile, se aprinde numai prin frecare pe o pastă conţinând fosfor
roşu.
Pentru asigurarea creşterii şi
dezvoltării plantelor în bune condiţii, acestea au nevoie de anumite elemente
nutritive, dintre care cele mai importante sunt: fosforul, azotul şi potasiul.
Fosforul are un rol foarte
important în procesul de creştere a plantelor, influenţând favorabil procesul
de fructificare a cerealelor, legumelor, pomilor fructiferi, viţei- de -vie,
precum şi depunerea zaharurilor în fructe, sfeclă şi cartofi. Împreună cu
potasiul şi calciul fosforul măreşte rezistenţa plantelor la boli şi
intemperii, grăbeşte coacerea fructelor.
În cazul unei cantităţi insuficiente de
fosfor, plantele se opresc din creştere, frunzele rămân mici şi se răsucesc,
iar seminţele nu se mai formează.
În fiecare an, odată cu recoltele de
legume cereale şi fructe, se scot din sol cantităţi însemnate de azot, fosfor
şi potasiu. Aceste cantităţi le depăşesc pe cele care revin în sol pe cale
naturală. Bilanţul nefavorabil impune deci utilizarea îngrăşămintelor chimice.
Îngrăşămintele chimice pe bază de fosfor sunt minerale simple şi compuse.
Îngrăşăminte minerale simple: superfosfatul simplu şi concentrat (pulbere
roşiatică), făina lui Thomas (pulbere
cenuşie); şi minerale compuse: fosfaţii acizi de potasiu KH2PO4 şi K2HPO4,
fosfaţii acizi de amoniu NH4H2PO4 şi (NH4)2HPO4.
Biochimia fosforului
Fosforul alb, hidrogenul fosforat şi
compuşii incomplet oxidaţi sunt otrăvuri puternice pentru organismul animal.
Dimpotrivă acidul fosforic sub forma ionilor săi sau a derivaţilor organici
(esteri), nu este numai netoxic, dar este indispensabil vieţii, fiind o
componentă nelipsită a oricărei celule vii, vegetale şi animale.
În organismul animal se găsesc atât
derivaţi anorganici cât şi organici ai acidului fosforic. Printre cei dintâi se
menţionează, în primul rând fosfaţii din oase şi dinţi, intim înglobaţi într-o
substanţă organică (colagen în sânge). Sângele conţine un sistem tampon, compus
din fosfat monosodic şi disodic, care alături de bicarbonaţi contribuie la
menţinerea unei concentraţii constante a ionilor de hidrogen (pH). Prin urină
se elimină necontenit fosfaţi care se pot depune, atunci
când reacţia este bazică, sub formă de fosfat de calciu sau de fosfat dublu de magneziu şi amoniu,
ambii insolubili. Fosfaţii de calciu se mai găsesc în scoici şi în carapacele crustaceelor.
Legat organic, acidul fosforic apare în
numeroase substanţe, din corpul animalelor şi din plante şi anume tocmai în
acelea care, prin transformările lor biologice intense, sunt hotărâtoare pentru
însuşi fenomenul vieţii. Menţionez aici numai fosfatidele (derivaţi ai
grăsimilor), fosfoproteidele (printre care cazeina din lapte şi vitelina din
gălbenuşul de ou sunt cele mai importante), acizii nucleici (componente ale
nucleelor celulare şi suportul material al caracterelor ereditare), unele
enzime, derivând de la vitaminele B1 şi B2 şi unele
substanţe jucând un rol important în oxidările din celule, în fermentaţia
alcoolică, în contracţia musculară.
Joacă un rol important în mecanismul
vitaminei D şi controlează echilibrul calcic al mediului intern. Participă la
formarea osoasă şi sanguină şi joacă un rol important la reglementarea
funcţiilor paratiroidiene. Este un element capital al energiei nervoase,
intelectuale şi sexuale.
Fosforul se găseşte în numeroase
vegetale: cereale, germeni de grâu, usturoi, ţelină, morcov, ceapă, praz,
roşii, migdale, nucă, struguri şi, de asemenea, în polen.
Indicaţiile lui sunt multiple: astenie
fizică şi intelectuală, oboseală musculară (încordări de muşchi, crampe),
demineralizare, afecţiuni osoase, tuberculoză, anumite sindroame nervoase,
tulburări paratiroidiene, spasmofilie, anumite astmuri, deficienţă cardiacă.
Nevoile zilnice ar fi de
circa 800 mg.
Comentarii
Trimiteți un comentariu