ALCOOLII
Alcoolii
De
obicei când rostim cuvântul “alcool” ne gândim la spirtul medicinal sau la
băuturile spirtoase, dar aceste tipuri de alcooli conţin o anumită substanţă
orga-nică numită etanol. Alcoolii
sunt unii dintre cei mai utilizaţi şi cunoscuţi compuşi chimici. De fapt un
alcool este un compus organic care are cel puţin o grupare hi-droxil legată de un atom de carbon saturat. Dintre aceştia fac
parte metanolul, e-tanolul, butanolul şi propanolul,
aceştia formând serii omoloage.
Proprietăţile
alcoolilor
Alcoolii
alifatici pot exista în forme izomerice începând de la propanol în sus. Alţi
compuşi, ca fenolii sau enolii, pot conţine grupe de hidroxil,
dar din cau-ză că sunt ataşate direct carbonilor nesaturaţi se pot comporta
diferit. În fenoli şi e-noli electronegativitatea puternică a atomilor de
oxigen face ca acesta să atragă e-lectroni din inelul aromatic sau din
legăturile duble, ca şi din atomii de hidrogen din grupările hidroxil. Acest
lucru face ca legătura carbon-oxigen să fie mai puter-nică şi astfel să
reacţioneze mai greu cu alţi compuşi.
Alcoolul
benzilic este considerat un alcool deoarece, chiar dacă are structură un inel
aromatic, gruparea hidroxil nu este legată direct de acest inel. Anumiţi
alcooli sunt complet miscibili în apă în orice proporţii. Acest lucru se
datorează puternicii Punţi de hidrgen
care se stabileşte între oxigenul puternic electronegativ (din hi-droxil) şi
hidrogenul ionic din apă.
Moleculele
de apă sunt atrase mai tare de moleculele de etanol decât între ele. Din acest motiv
etanolul amestecat cu apă produce un amestec care are volumul mai mic decât
suma celor două lichide luate separat. Puterea acestei atracţii dintre
moleculele de etanol şi apă le împinge mai aproape scăzând astfel volumul
ames-tecului şi crescând densitatea acestuia, în ciuda faptului că etanolul are
densitatea mai mică decât cea a apei. Etanolul (şi alţi compuşi) formează
astfel ceea ce se nu-meşte un amestec
azeotropic cu apa. Chiar dacă cele
două substanţe au puncte de fierbere diferite (78 respectiv 100 grade Celsius)
puterea atracţiei între ele le fa-ce ca la temperatura de 78,1 grade Celsius
ele să se distileze împreună ca un ames-tec compact.
Alcoolii
mai uşori (metanol, etanol) sunt lichide mobile la temperatura camerei.
Înaintând în seria omoloagă, cu cât numărul atomilor de carbon creşte, alcoolii
au tendinţa de a forma lichide mai vâsocase, chiar solide moi. De asemenea,
punctele de fierbere şi topire cresc odată cu creşterea număruli de atomi de
carbon.
Răspândirea
şi producerea alcoolilor
Alcoolii
se găsesc într-o varietate de situaţii.
Etanolul
se poate produce natural, ca zaharuri
din fructele răscoapte cu ajuto-rul enzimelor
în procesul de fermentaţie. Aceasta
este baza industrei bauturilor alcoolice, chiar dacă aici se folosesc mult mai
multe ingrediente şi procesul este realizat cu grijă. Etanolul se poate obţine
industrial din reacţia etenei cu apa prin procesul de hidratare.
Metanolul
este produs prin reacţia monoxidului de
carbon cu hidrogenul. Aceste
două substanţe sunt obţinute industrial din metan (gaz natural) şi apă.
A-mândouă reacţiile se realizează în condiţii speciale de presiune şi
temperatură, în prezenţă de catalizator.
Un alt
alcool important din punct de vedere industrial este alcoolul izopropilic. El
este un produs secundar al industriei petrolului, folosit ca solvent.
Alţi
alcooli naturali sunt mentolul, care dă gumii de mestecat şi altor produse
aroma şi gustul specific şi glicerolul (trihidroxipropanul). Glicerolul se
găseşte în stare naturală în grăsimi vegetale sau animale, dar este şi un
produs secundar al in-dustriei săpunului. În intestinul uman grăsimile se
transformă în glicerol şi acizi graşi, după care se refac în grăsimi.
Importanţa
alcoolilor
Alcoolii sunt foarte buni solvenţi, de aceea din ei se
produc detergenţi, par-fumuri, vopsele şi multe altele. Un amestec de metanol
şi etanol este vândut ca solvent, care conţine colorant şi are un miros
specific cu rol de a proteja cumpără-torii. Etanolul şi metanolul sunt doi dintre
cei mai importanţi alcooli.
Alcoolul
izopropilic este un solvent industrial foarte cunoscut, câteodată folosit ca o
variantă mai ieftină a etanolului. De asemenea etanolul are un puct de topire
foarte scăzut, ceea ce determină folosirea lui în termometre de temperaturi
extrem de mici.
Alcoolii
se folosesc ca produşi intermediari, în sinteze în chimia organică. Tot aceste
substanţe chimice se folosesc la curăţarea produselor petroliere din
combus-tibili, în special în Brazilia.
Glicerolul
are aplicaţii în medicină şi, ca şi glicolul etenic, se mai găseşte în
componenţa explozivelor.
Comentarii
Trimiteți un comentariu