ANALIZA CATIONILOR IN GRUPE ANALITICE
ANALIZA CATIONILOR IN GRUPE ANALITICE
In cazul solutiilor care contin un amestec de mai multi ioni diferiti,
nu este posibila punerea in evidenta pe cale directa a fiecaruia dintre ioni cu ajutorul unui reactiv specific corespunzator, datorita faptului ca ionii straini impiedica reactia respectiva.
Deoarece numarul reactivilor specifici este din ce in ce mai limitat , pe masura ce se gasesc mai multi ioni in solutie, este necesara indepartarea in prealabil a acestora respectiv separarea lor folosind tipurile de reactie studiate si folosind conditiile unor separari foarte corecte si totale.
Este rational insa sa se recurga la o separare sistematica a amestecului de ioni pe fractiuni ( grupe ) distincte care contin un numar mai mic de ioni, folosind acidul clorhidric, hidrogenul sulfurat, sulfura de amoniu, carbonatul de amoniu, carbonatul de amoniu, etc. Astfel, a aparut ideea clasificarii analitice a cationilor ( metalelor ), clasificare ce a fost elaborata de mai bine de 150 de ani, intr-o forma asemanatoare cu cea de astazi.
Clasificarea ionilor in chimia analitica se bazeaza pe diferentade solubilitate a sarurilor si a hidroxizilor care se formeaza, diferenta care permite separarea unor grupe de ioni unele de altele.
Altfel, potrivit clasificarii actuale, cationii se impart in cinci grupe analitice, in functie de solubilitatea clorurilor lor, a sulfurilor, respectiv a carbonatilor. Asa de exemplu ionii de Ag+,
Pb2+, Hg22+,
dau cu ionul de Cl din HCl ( reactivul grupei a I - a analitice ) cloruri greu solubile .
Grupa a II a cuprinde cationii: Hg2+,
Cu2+, As3+, As5+, Sb3+, Sb5+,
Sn2+,
Sn4+, si care dau cu ionul S2- sulfuri insolubile in mediul acid. Reactivul grupei este H2S in solutie acida HCL sau HNO3 . In functie
de solubilitatea sulfurilor in mediu alcalin aceasta grupa se imparte
in doua subgrupe:
- subgrupa sulfurilor insolubile in mediul alcalin ( sulfobaze )
- subgrupa sulfurilor insolubile in mediul acid ( sulfoacizi ).
Comentarii
Trimiteți un comentariu