APA SI PETROLUL
Apa si Petrolul
I.
Petrolul
a) Petrolul reprezintă un
amestec de hidrocarburi rezultat din materie organică acumulată în regiuni
marine subsidente în diferite perioade geologice care a suferit o descompunere
lentă în condiţii de mare presiune. În istoria omenirii, el a fost cunoscut în
regfiunea Golfului Persic încă din mileniile VI – V a.Chr., fiind multă vreme
folosit la construcţii, călăfătuirea corăbiilor etc. Abia de la mijlocul
secolului XIX-lea s-a trecut treptat la valorificarea lui industrială fiind mai
întâi folosit ca lubrefiant, iar apoi în petrochimie. Petrolul este substanţă
care prin ardere degajă căldură , este o resursă epuizabilă. Rezervele mondiale
de petrol sunt apreciate la circa 134,5 miliarde tone.
Ţiţeiul dezvoltă o putere
calorică de la 5.500 – 11.000 kcal/kg, este uşor de exploatat şi transportat,
iar prin prelucrare dă o mulţime de produse folosite în activităţile curente.
După 1930, petrolul s-a situat pe primul loc intre resursele energetice, ajungând
în prezent să reprezinte peste 45% din balanţa energetică mondială.
Astăzi viaţa oamenilor este de
neconceput fără existenţa petrolului. Din petrol se obţin păcură, benzină şi
motorină, folosite pentru producerea de căldură sau de energie electrică şi pentru
punerea în mişcare a autovehiculelor.
Petrolul este bogatia cea mai
importantă a substratului consolidat. O activitate de cercetare, prospecţiune
şi expolatare deosebit de intensă a dus la punerea in evidenţă a unor zăcăminte
de hidrocarburi foarte importante. În 1954 două ţări exploatau petrolul din
adâncul platformei continentale, iar peste 20 de ani au devenit ca număr 30. În
prezent există apoximativ 600 de platforme pentru forarea şi exploatarea
zăcămintelor de petrol submarin. Producţia crescând din 1954 de la 810 mii t.
în 1975 la 464 mil.t , în 1980 la 900 mil.t şi 1984 la 2 miliarde tone. Cele
mai multe zone petroliere se află în bazinul mijlociu al Atalnticului (10,5
miliarde), bazinul nordic al Atlanticului (inclusiv Marea Nordului), în nordul
Canadei şi peninsula Alaska. Principalele zone marine în care se concentrează
rezervele sunt: Golful Persic, Marea Caspică, Marea Egee, Marea Adriatică,
Golful Mexic, Marea Mediterană, Marea Roşie, Marea Nordului, Golful Guines,
Marea Neagră, Marea Japoniei, Marea Galbenă, Platforma continentală a
Australiei, Platforma continentală a Americii de Sud şi Platforma continentală
a Americii de Nord. Pentru exploatarea zăcămintelor de petrol se folosesc
platformele de foraj de diferite feluri.
Alaska, un uscat format mai
ales din stânci, zăpadă şi gheaţă, are mari zăcăminte de petrol, formate din
resturile animalelor şi plantelor marine, care pe vremuri populau zona
respectivă.
b) Poluarea activă
Poluarea cu petrol a oceanelor
a atins proporţii critice şi frecvenţa şi scara manifestărilor a crescut rapid.
În prezent hidrocarburile reprezintă întradevăr principalii agenţi poluanţi ai
mărilor. Fiind rezistente la ancţiunea bacterilor, persistă timp îndelungat în
regiunile infectate, formând o peliculă superficială (întrucât au densitatea
mai mica decât a apei) care împiedică difuzarea oxigenului în apă. Asimilaţia
clorofiliană şi respiraţia organismelor sunt împiedicate. Ca urmare se
îngreunează fotosinteza fitoplanctonului, care produce circa 70% din oxigenul atmosferic.
Aliment de baza al vieţii marine, algele şi planctonul încetează să
prolifereze. Compuşii fenolici şi aromatici au acţiune toxică asupra
vieţuitoarelor acvatice. Hidrocarburile cancerigene (3-4 benzopiren),
concentrate în organismul animalelor acvatice comestibile, ajung în alimentaţia
omului. Aşadar poluarea cu petrol dă o lovitură puternică nu numai echilibrului
marin, ci şi sănătăţii omului. Setea crescandă de petrol determină o largă
toleranţă faţă de poloarea produsă de prelucrarea şi consumul lui, ea nu va
constitui în urmatoarele decenii un argument în favoarea limitării consumului,
iar eforturile nu vor stăvili tendinţa de creştere a poluării. Poluarea
determinată de extracţie şi transport vizează în deosebi mediul marin.
Deversările în Marea Nordului, Golful Mexic, Golful Persic, avarile cât şi
operaţiile de întreţinere completează cantitatea petrolului irosit anual în
mare, calculat la peste 12 milioane tone.
Atenţia cea mai mare pe plan
international este concentrată asupra efectelor poluarii pe termen lung. În principal se urmăreşte evoluţia unor mari inchise, ca Marea Baltică,
Marea Neagră şi Marea Mediterană.
Tancurile petroliere au întins
hidrocarburi pe cea mai mare suprafaţă a oceanelor. Ele au apărut ca mici
nodule de petrol care au spălat plajele internaţionale, mai ales zona
debarcaderelor. Din loc în loc marile reversări petroliere au devastat
comunităţile dealungul ţărmului. Acestea sunt tulburări de mediu provocate de
activitatea umană şi date fiind dimensiunile uriaşe ale tancurilor petroliere,
este de mirare ca aceste hidrocarburi nu au fost identificate în cantităţi şi
mai mari.
Riscurile legate de transporturile
marine s-au redus mult comparativ cu
situaţia existentă cu câteva decenii în urma. În prezent, peste 85% din petrolul
exploatat pe glob se transporta cu ajutorul tancurilor petroliere uriaşe unele având peste 320 m lungime şi o
capacitate de peste 2 milioane brarili. Eşuarea acestor vase în timp de
furtună, din cauza defecţiunii technice sau din cauza unor erori de pilotaj,
generează cele mai grave accidente ecologice.
Eşuarea petrolierului “Amoco
Cadiz” în 1978, coastele franceze din Bretagne a determinat deversarea a 230000
tone de petrol în mare, fiind afectată fauna şi flora din regiune pe suprafeţe
de sute de kilometrii pătraţi în lungul coastelor.
Un alt accident grav s-a
înregistrat în Golful Prinţul William din Alaska, unde eşuarea petrolierului
“Exon Valdez”, in 1989, a determinat deversarea în apele oceanului a 38000 tone
petrol, care au afectat grav ecosistemel marine pe o suprafaţă de 1500 km2
. Cheltuielilie legate de îndepartarea poluării suportate de Compania
Exon, proprietara vasului, au fost de 2,5 miliarde dolari.
II.
Apa (H2O)
Peste 2/3 din supafaţa terestră este ocupată de mări şi oceane, care
formează Oceanul Planetar. Terra este supranumită şi “planeta albastra”
datorită acestui fapt.
Din suprafaţa totală a pamântului, evaluată la 510,10 mil. km2,
apa Oceanului Planetar ocupa 361,07 mil.km2, adica 70,8%. Se
estimează că planeta dispune de 1,37 mild. km3 de apa, dar circa
97,2% este constituită din apa mărilor şi oceanelor.
Omul dispune numai de apele de
la suprafaţa solului – adică de aproximativ 30.000 km3, ceea ce
înseamna circa 0,002% din total. Consumul de apa ce revine pe om/zi variază
între 3 litri, în zonele aride ale Africii şi de 1,045 litri la New York.
Valoarea productivităţii mărilor şi oceanelor se apreciază ca fiind între
0,1 – 0,5 gr/mc/zi.
Oceanul Planetar constituie baza vieţii pe Terra şi generează negentropie
în ecosferă.
Apa este cea mai raspândită substanţă compusă şi reprezintă trei sferturi
din suprafaţa globului terestru. Ca şi aerul, ea constituie factorul principal
al menţinerii vieţii pe pământ.
Apa este o resursă naturală esenţială cu rol multiplu în viaţa economică.
În natură apa urmează un circuit. Se poate vorbi despre apă de ploaie,
apa râurilor şi izvoarelor, apa de mare, etc.
Apa pură se obţine din apa naturală prin distilare repetată în condiţii
în care să nu poată dizolva gaze din aer sau substanţe solide din recipientele
în care este conservată.
a) Structura moleculei de apă.
1H: 1s1; 8O: 1s22s22p4
. .
H : O : ;
. .
H
|
. .
H ¾ O : ;
½
H
|
H2O
|
Se formează două legături covalente polare O-H. Molecula de apă este
covalentă polară; este un dipol.
b) Propietăţile fizice ale apei.
Stare de
agregare
|
Culoare
|
Miros
|
Gust
|
Pt
|
Pf
|
Densitatea
la 40C
|
Conductibilitatea
electrică
|
Lichid
|
Incolor(în
straturi groase este albastru)
|
Inodor
|
Insipid
|
00C
|
1000C
|
1g/cm3
|
izolator
|
Cele două temperaturi extreme ale apei, de solidificare respectiv de
fierbere la presiune normală, constituie 00C şi 1000C în
scara Celsius.
Apa prezintă o serie de
propietăţi de celelalte hidruri ale nemetalelor vecine în sistemul periodic.
Aceste propietăţi se numesc “anomaliile apei”.
Apa este lichidă într-un
interval mare de temperatură (00C şi 1000C). Această
anomalie este atribuită asocierii moleculelor de apă prin legături de hidrogen.
Legăturile de hidrogen se realizează între moleculele care conţin
hidrogen legat covalent de un element puternic electro negativ care are volum
mic şi electroni neparticipanţi.
Legătura de hidrogen este
electrostatică, mai mult slabă decât legătura covalentă şi nu implică punerea
în comun de electroni.
Densitatea apei variază în funcţie de temperatură:
t0C
|
0
|
4
|
10
|
15
|
20
|
r (g/cm3)
|
0,9998
|
1,0000
|
0,9997
|
0,9991
|
0,9982
|
Cauza anomaliilor densităţii
este gradul diferit de asociere moleculară. Moleculele care s-au asociat la un
anumit moment se pot desprinde pentru a se asocia din nou:
nH2O == (H2O)n
H H H
-----: O – H -----: O – H
-----: O – H
. . . . . .
La îngheţare se formează o a
doua legătură de hidrogen la atomul de oxigen, motiv pentru care gheaţa are o
structură afânată care determină creşterea volumului şi scăderea densităţii.
Prin îngheţare apa îşi măreşte
volumul cu 9%. Aşa se explica de ce se sparg conductele, cazanele, sticlele
când îngheaţă apa în ele şi de ce se crapă pietrele de ger. Majoritatea
lichidelor îşi măresc volumul de solidificare. Se ştie că la +40C
apa are rmax= 1 g/cm3 ceea ce se
datorează faptului că apa este formată din (H2O)2;
aceasta presupune existenţa a doua legături de hidrogen.
Apa în stare de vapori este
formată din molecule libere (n= 1).
c) Propietăţile chimice ale
apei
Experimental s-a demonstrat că
apa este o combinaţie chimică foarte stabilă. Ea poate fi descompusă la peste
10000C sau cu ajutorul curentului electric:
2H2O = 2H2+
O2
Apa este foarte reactivă din
punct de vedere chimic. Ea reacţionează în anumite condiţii cu metalele,
nemetalele, oxizii bazici, oxizii acizi, cu unele săruri.
d) Acţiunea apei asupra
metalelor
Metalele: potasiu, calciu,
sodiu reacţionează violent cu apa, la rece, cu formare de hidroxid şi degajare
de hidrogen.
Na + H2O = NaOH +
1/2H2
Magneziul reacţionează cu apa
la cald sau în stare de vapori:
Mg + 2H2O = Mg(OH)2
+ H2
Aluminiul este atacat de apă
numai dacă este curăţat de stratul protector de oxid:
2Al + 6H2O = 2Al(OH)3
+ 3H2
Fierul înroşit reacţionează cu
apa în stare de vapori şi formează oxid feroferic (oxid al Fe II şi Fe III):
3Fe + 4H2O = Fe3O4
+ 4H2
Plumbul, cuprul, mercurul,
aurul, argintul nu sunt atacate de apă sau de vaporii acestuia.
Unele metale se corodează în
prezenţa apei. Atacul este mai puternic în prezenţa oxigenului şi a dioxidului
de carbon.
e) Acţiunea apei asupra
nemetalelor
Clorul în reacţie cu apa
formează apa de clor:
Cl2 + H2O = HCl + HclO
HclO = HCl + [O]
Trecând un curent de vapori de
apă peste cocs(carbon) la temperatura de cel puţin 10000C se
formează un amestec de monoxid de carbon şi hidrogen, denumit gaz de apă.
Reacţia are importanţă industrială:
C + H2O = CO + H2
f) Acţiunea apei asupra oxizilor
Apa reacţionează cu oxizii
metalici solubili cu formare de hidroxizi.
Una dintre reacţiile cu
importanţă practică o constituie stingerea varului, reacţie puternic exotermă.
CaO + H2O = Ca(OH)2
+ Q
Hidroxidul de calciu obţinut
este relativ puţin solubil în apă şi de aceea la stingerea varului se obţine
aşa-zisul lapte de var, care reprezintă o suspensie finăde Ca(OH)2
într-o soluţie saturată de hidroxid de calciu.
La dizolvarea dioxidului de
sulf în apă are loc şi o reacţie chimică din care rezultă o soluţie acidă, acid
sulfuros.
SO2 + H2O
= H2SO3
Reacţia cu carbidul sau carbura
de calciu la CaC2 duce la formarea acetilenei, substanţă organică
utilizată la sudarea şi tăierea metalelor în suflătorul oxiacetilenic:
CaC2 + 2H2O ® HCºCH + Ca(OH)2 + Q
g) Importanţa apei pentru viaţă
Apa are un rol esenţial în întreţinerea vieţii. Fără apă nu ar putea
exista viaţa. În organism apa intră în compoziţia organelor, ţesuturilor şi lichidelor
biologice. Ea dizolvă şi transportă
substanţele asimilate şi dezasimilate; menţine constantă concentraţia
sărurilor în organism şi, evaporându-se pe suprafaţa corpului, ia parte la
reglarea temperaturii.
Apa contribuie la fenomenele
osmotice din plante şi are o deosebită importanţă în procesul de fotosinteză.
Apa Potabilă se deosebeşte de
apa distilată. În conformitate cu STAS 1342-1950, apa potabilă trebuie:
11 Să fie limpede, incoloră, fără miros sau gust deosebit;
12 Să aibă temperatura cuprinsă între
70 şi 150C şi să nu varieze mult în timpul anului;
13 Să nu conţină materii străine
în suspensie sau germeni patogeni;
14 Să conţină aer şi CO2 în soluţie;
15 Substanţele dizolvate raportate
la un litru trebuie să se încadreze între anumite limite;
16 Să nu conţină azotiţi sau
sulfuri, săruri metalice precipitabile cu H2S sau cu (NH4)2S,
cu excepţia micilor cantităţi de Fe, Al, Mn.;
17 Să nu conţină NH3 sau
fosfaţi care pot proveni prin contaminarea apei cu substanţe organice în
prutefacţii şi nici metan.
h) Întrebuinţările apei
Apa se întrebuinţează la:
11 Prepararea soluţiilor, fiind cel mai cunoscut solvent;
12 Obţinerea oxigenului şi
hidrogenului prin electroliză;
13 Prepararea celor mai importanţi acizi anorganici;
14 Producerea energiei electrice;
15 Spălat, albit, colorat.
Cuprins
I.
Petrolul
a) Petrolul
b) Poluarea activă
II.
Apa
H2O
c) Structura moleculei de apă.
b)
Propietăţile fizice ale apei.
c) Propietăţile chimice ale apei.
d) Acţiunea apei asupra metalelor.
e) Întrebuinţările apei
f) Acţiunea apei asupra nemetalelor.
g) Acţiunea apei asupra oxizilor
h) Importanţa apei pentru viaţă
Comentarii
Trimiteți un comentariu