ACIDUL ASCORBIC
Acidul ascorbic
Cercetările
realizate de Tsen (1965) au arătat că acţiunea oxidantă a acidului ascorbic
asupra resturilor de cisteină din moleculele proteice ale aluatului se
realizează datorită acidului L-dehidroascorbic în care acidul ascorbic se transformă
prin oxidare. Conform aceloraşi cercetări, acţiunea amelioratoare a acidului
ascorbic se datorează unui mecanism
enzimatic în care acesta este oxidat la acid dehidroascorbic în prezenţa
oxigenului şi a ascorbat-oxidazei. Această reacţie este urmată ulterior de
reducerea acidului dehidroascorbic la acid ascorbic în prezenţa dehidroascorbat
reductazei şi a unui donor de hidrogen reprezentat de glutationul redus.
Mecanismul este continuat de sistemul glutation redus – glutation oxidat şi
enzima glutation reductaza. Reacţia este finalizată prin oxidarea grupărilor
–SH din proteine în prezenţa unei dehidrogenaze specifice şi a sistemului NADH
+ H+ ↔ NAD.
Efectul
acidului ascorbic este dependent de temperatura aluatului, intensitatea de
frământare şi prezenţa unor oxidanţi. Astfel, efectul maxim al acidului
ascorbic se atinge la 25 – 26 0C ,
în cazul frământării intensive, precum şi la adăugarea concomitentă a
bromatului de potasiu.
In
principiu, doza optima de acid ascorbic trebuie stabilita prin teste de
laborator, in functie de scopul urmarit si de calitatile initiale ale fainii.
Trebuie tinut cont totodata si de faptul ca acidul ascorbic interactioneaza cu
celelalte sisteme oxidoreducatoare din aluat, efectul acestuia fiind
potentat sau diminuat. Un exemplu sugestiv este efectul sinergic al a acidului
ascorbic si al glucozoxidazei, acidul si enzima contribuind impreuna la
obtinerea unui volum mai bun al produsului finit in raport cu efectele lor
individuale.
Comentarii
Trimiteți un comentariu