APA DURA
Apa Dura
Apa
dura contine un procent ridicat de saruri de calciu si de magneziu. Apa foarte
dura sau excesiv de moale este inutilizabila nu numai pentru potabilizare, dar
si pentru deservirea tehnica.
Aceasta
nu este buna de baut, avand un gust neplacut,nu face spuma cu sapunul, transforma
spalatul rufelor intr-o procedura dificila si nu fierbe bine legumele.Ea depune
prin fierbere,pe peretii vaselor si in sistemele de apeducte o crusta
aderenta,care micsoreaza transmisia caldurii,determinand astfel o crestere a
consumului de combustibil. Un strat ori cit de mic de calcar, depus la
fierbere, conduce la pierderi mari de caldura si la consumul suplimentar al
combustibilului.
Particulele
mici de calcar sunt nu numai impuritati mecanice, dar au si rolul de componenti
activi ai apelor naturale. Ele deterioreaza garniturile, contribuind la
defectarea aparatelor de uz casnic. Savantii americani denota ca grosimea de
1,5 mm de calcar micsoreaza conductibilitatea termica cu 15 la suta, daca
calcarul are grosime de 7 mm, conductibilitatea scade cu 40 la suta, calcarul
cu grosime de 10 mm reduce schimbul de caldura cu 50 la suta.
De multi ani, fabricantii de
electrocasnice si produse de curatat ne-au atentionat de problemele cauzate de
calcarul din principalele furnizoare de apa.
·
Costuri
Elementele masinilor de spalat, incalzitoarelor de apa si
spalatoarelor de vase se blocheaza cu calcar.Aceasta crusta depozitata are un
efect de etanseizare care nu mai transfera caldura, mareste consumul de energie
si reduce viata aparatului electrocasnic.
·
Pericole
Indiferent daca este boilerul sau fierul de calcat, fenomenul este
acelasi: obstructia conductelor sau tevilor, presiunea excesiva si
supraincalzirea elementilor-toate maresc riscul de accidente si posibilitatea
de incendiere sau inundare.
·
Efecte
negative
Pielea aspra si uscata, par imbacsit si lipsit de viata, haine
aspre si intunecate: prezenta calcarului in apa reduce puternic calitatea apei
pure. De la capetele de dus, pana la robinete si bazine de spalat, totul capata
o crusta.
Viata ta cotidiana devine ingrozitoare de omniprezentul calcar.
·
Pierdere
Pentru sapunuri, fiecare particula in suspensie din apa este
cosiderata impuritate. De aceea, aproximativ doua treimi din sapun se pierde
sistematic neutralizand particulele de calcar aflate in suspensie in apa dura.
Comentarii
Trimiteți un comentariu