PROCESUALITATEA CUNOASTERII STINTIFICE

DEZVOLTAREA CONTINUA A TEORIILOR REFERITOARE LA ,, MICROCOSMOS ''

                        Referindu-se a studiul structurii materiei un filosof spunea      
" In comparatie cu filosofia - este matematica, in comparatie cu matematica este filosofie. " 
                Teoriile stiintifice sunt, intr-adevar, la granita dintre concret si abstract dintre matematica rece - care incearca sa incadreze in formule si in ecuatii tot ceea ce exista in jurul nostru si chiar pe noi insine - si filosofia, lipsita uneori de realism, a unui Univers mult prea complex pentru a putea fi explicat si a carui intelegere, daca ar fi posibila, nu ar face decat sa ii perturbe existenta, daca nu chiar sa il goleasca de sens.
               Este adevarat ca, in Univers, nu exista '' cel mai mic ", tot la fel cum nu exista nici " cel mai mare ".Tocmai aceasta persivitate a granitelor cunoasterii face la fel de interesanta exploatarea " microcosmosului " ca si cea a " macrocosmosului ".
              Vom fi mereu in cautarea celei mai mici particule din structura materiei, ca si in cautarea celei mai indepartate galaxii.

            Este evident ca teoriile stiintifice nu sunt " inchise ". Dezvoltarea lor are un caracter istoric, ele fiind, pe rand, imbogatite       
 si - in cazul evidentierii unor deficiente prea profunde - chiar abandonate, ilustrand astfel procesualitatea cunoasterii stiintifice.
           Dupa cum se stie, s-a crezut initial ca materia este continua: apoi s-a infirmat continuitatea ei si s-a introdus celebra " ipoteza atomista ". S- a considerat ca substanta este alcatuita din " atomi " , fiind priviti ca particule indivizibile, fapt atestat de numele care l-au primit. 
          Ulterior s-a dovedit faptul ca atomii au structura interna, fiind   
alcatuiti din invelis electronic si nucleu. Mai mult, acesta, la randul lui, este alcatuit din nucleoni - protoni si neutroni. 
         In momentul actual, cercetatorii sunt convinsi ca nici nucleonii nu sunt cele mai mici particule din care este alcatuita materia. Constituentii nucleonilor au fost denumiti " quarks " ( cuarcuri ), dar teoria asupra acestora este insuficient argumentata experimantal.
       Ramane in sarcina generatiilor urmatoare de a dovedi fara echivoc existenta cuarcurilor  ( si, eventual, sa gaseasca existenta lor interna ).
      In decursul ultimilor decenii, stiinta si tehnologia - chimia in particular au cunoscut o dezvoltare fara precedent, odata cu aparitia calculatoarelor si a softurilor capabile sa rezolve cu o deosebita precizie ecuatii ale caror solutii ar fi fost astfel practic imposibil de aflat, si in acelasi timp sa ofere o imagine intiutiva, accesibila intelegerii noastre, asupra unor notiuni abstracte, incepand cu acelea de " orbitali atomici ", " suprafete echipotentiale  ", " suprafete nodale " si ajungand pana la modelarea pe computer a structurii unor structuri atomice - gigant de tip ( cluster ) sau a diverselor tipuri de retete care permit, intre altele, vizualizarea modurilor normale de vibratie caracteristice unor astfel de sisteme poliatomice si chiar identificarea simetriei acestora.
              
       In ciuda acestei adevarate explozii de informatie la care avem astazi acces multumita noilor tehnologii si echipamente de calcul, si chiar daca acum la inceputul unui nou mileniu, vechile concepte fundamentale ale chimiei - de mult depasite au ajuns sa nu mai fie satisfacatoare pentru descifrarea literaturii stintifice a vremii noastre, ele ramanand un abecedar al cunoasterii, a carui insusire este necesara, fie si numai inm cosiderente de ordin moral, pentru ca, invatand chimia moderna, sa nu mai locuim intr-o casa fara temelii.
















Comentarii

Postări populare