Treceți la conținutul principal

ANALIZA CATIONILOR IN GRUPE ANALITICE

ANALIZA CATIONILOR IN GRUPE ANALITICE

  In cazul solutiilor care contin un amestec de mai multi ioni diferiti,  
nu este posibila punerea in evidenta pe cale directa a fiecaruia dintre ioni cu ajutorul unui reactiv specific corespunzator, datorita faptului ca ionii straini impiedica reactia respectiva.
   Deoarece numarul reactivilor specifici este din ce in ce mai limitat , pe masura ce se gasesc mai multi ioni in solutie, este necesara indepartarea in prealabil a acestora respectiv separarea lor folosind tipurile de reactie studiate si folosind conditiile unor separari foarte corecte si totale.
   Este rational insa sa se recurga la o separare sistematica a amestecului de ioni pe fractiuni ( grupe ) distincte care contin un numar mai mic de ioni, folosind acidul clorhidric, hidrogenul sulfurat, sulfura de amoniu, carbonatul de amoniu, carbonatul de amoniu, etc. Astfel, a aparut ideea clasificarii analitice a cationilor ( metalelor ), clasificare ce a fost elaborata de mai bine de 150 de ani, intr-o forma asemanatoare cu cea de astazi.
    Clasificarea ionilor in chimia analitica se bazeaza pe diferentade solubilitate a sarurilor si a hidroxizilor care se formeaza, diferenta care permite separarea unor grupe de ioni unele de altele.
 Altfel, potrivit clasificarii actuale, cationii se impart in cinci grupe analitice, in functie de solubilitatea clorurilor lor, a sulfurilor, respectiv a carbonatilor. Asa de exemplu ionii de Ag+, Pb2+, Hg22+,
dau cu ionul de Cl din HCl ( reactivul grupei a I - a analitice ) cloruri greu solubile .


Grupa a II a cuprinde cationii: Hg2+, Cu2+, As3+, As5+, Sb3+, Sb5+, Sn2+Sn4+, si care dau cu ionul S2- sulfuri insolubile in mediul acid. Reactivul grupei este H2S in solutie acida HCL sau HNO3 . In functie de solubilitatea sulfurilor in mediu alcalin aceasta grupa se imparte in doua subgrupe:- subgrupa sulfurilor insolubile in mediul alcalin ( sulfobaze )


- subgrupa sulfurilor insolubile in mediul acid ( sulfoacizi ).
Postări populare de pe acest blog

AZOTUL CA ELEMENT CHIMIC SI DESCOPERIREA SA

AZOTULSimbol chimic : N
Masa atomica : 14
Numar de masa “Z”: 7
Azotul se gaseste in grupa a V-a principala ai in prima perioada in sistemul periodic.
PROPRIETATI FIZICE:
Azotul este un caz incolor, inodor, insipid si non-toxic. El poate fi condensat intr-un lichid incolor si apoi compresat intr-un solid incolor si cristalin.
Nitrogenul are denistatea cu putin mai mica decat a aerului si este mai putin solubil in apa decat oxigenul. El nu intretine viata fiintelor care il respira.
Temperatura de topire a azotului este de – 210, 01 °C , in timp ce cea de fierbere este de – 195, 79 °C.
STARE NATURALA: Azotul este unul dintre gazele extrem de raspandite in natura. El se gaseste atat in stare libera cat si sub forma de compusi:
In stare libera, azotul reprezinta 78% din volumul aerului atmosferic.
Compusii azotului sunt:
-anorganici ( amoniac, azotati, etc. )
-organici (uree, proteine )
Azotul de gaseste intr-o proportie de la 1 la 10 % in fiecare din organismele vii.
PROPRIETATI CHIMICE :Azotul nu arde …

DROGURILE

Abuzul de droguri II

· Astazi în toata lumea sunt în jurul 190 milioane utilizatori de drogurilor.
· Utilizarea drogurilor sporeste în rândul tinerilor din lume. Majoritatea utilizatorilor au vârsta sub 30 de ani.
· În 1999, numarul tarilor care raporteaza utilizarea drogurilor prin injectare a fost de 136, numarul fiind de 80 în 1992. Dintre acestea, 93 de tari de asemenea identifica HIV printre injectatorii de droguri.
· Cannabis este cel mai utilizat drog în toate partile lumii.
· Costul economic total al abuzului de droguri în Statele Unite se estimeaza aproximativ la 70 miliarde dolari anual.
· Abuzul de cocaina printre somerii din Columbia este de 10 ori mai mare decât printre persoanele angajate.
· Industria drogurilor clandestina se estimeaza la 400 miliarde dolari pe an.

Abuzul de DROGURI
Abuzul de droguri inseamna orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau în relatie cu practica medicala, a unui drog. Consumul poate fi exceptional, în scopul de a înce…

CALCIU - ROLUL SAU IN CORPUL UMAN, UTILIZARI

     Calciul (Ca)

Calciul este cunoscut din anul 1808 când Sir Humpherey Davy împreunã cu renumitul chimist suedez J. J. Berzelius îl obtin prin electroliza clorurii de calciu folosind un catod de mercur. Separarea calciului metalic din amalganul de calciu rezultat din electrolizã a fost realizatã printr-o distilare în vid. Este un metal foarte rãspândit în scoarta terestrã (3. 6% digreutate), dar numai sub formã de combinatii chimice; carbonatul de calciu CaCO3 este cea mai uzualã combinatie chimicã naturalã a calciului fiind compo-nentul principal al rocilor sedimenatre. Acesta prezintã douã forme alotro-pice:calcitul, aragonitul. Cel mai des întâlnit este calcitul. Mai pot fi men-tionate si alte combinatii chimice ale calciului prezente în naturã, ca: sulfa-tul de calciu (gipsul) CaSO4 → 2H2O ,fluorura de calciu sau fluorina CaF2 , dolomita (CaCO3 MgCO3), apatita Ca5(PO4)3F, aragonita,creta. De remarcat este si prezenta calciului în corpul omului (1. 4% din greutate) precum si în or…