NANOTEHNOLOGIA

NANOTEHNOLOGIA


        Nanotehnologia este clasata ca fiind cea mai mare descoperire a secolului XXI. Este un domeniu multidisciplinar care combina marile realizari din Fizica, Chimie, Matematica, Rezistenta materialelor la nivel de atomi si molecule la scala nanometrica a unor materiale dotate cu inteligenta artificiala.

    Nanotehnologia este o modalitatae prin care materialele sunt modificate la nivel atomic sau molecular, dandu-le proprietati unice si facandu-le sa se comporte intr-un fel diferit fata de materialul conventional.
   Creeatii la nivelul nanotehnologiei

Materialul care se curata singur 
    
    Doi cercetatori chinezi, Ming Long si Deyong Wu, sustin ca au dezvoltat haine din bumbac care au capacitatea de a se curata singure de pete si bacterii atunci cand sunt expuse la lumina soarelui.
    Inventia a fost creata prin acoperirea bumbacului cu un strat format dintr-un compus din dioxid de titan, un material alb folosit intr-o gama larga de produse, de la vopsea pana la lotiuni de protectie solara.
    Acest material are abilitatea de a inlatura murdaria si microbii atunci cand este expus la diferite tipuri de lumina. El este deja, utilizat in cazul ferestrelor care se curata singure, a gresiei pentru baie si bucatarie, dar si al sosetelor care degaja mirosuri neplacute  . 

Nano - firele de aur

    O echipa de cercetatori americani au fol0osit cu succes nano- firele de aur pentru a creste conductibilitatea electrica a unui tesut creeat in laborator. Oamenii de stiinta cred ca acestea ar putea oferi oamenilor cu probleme cardiace o mai buna sansa de supravietuire.
Firele folosite de cercetatori au o grosime de 30 de nanometri si o lungime de 2 - 3 microni.

   Cercetatorii spun ca aceasta tehnologie poate fi aplicata asupra oricarui tesut ce poate fi stimulat electric, inclusiv si in cazul tesutului neuronal

Microparticule prin care putem trai fara sa respiram

    O echipa de cercetatori din cadrul  Boston Cildren's Hospital a creeat microparticule umplute cu oxigen care pot fi injectate direct in fluxul sangvinal pacientilor, pentru a oxigena rapid sangele acestora.

    Microparticulele constau intr-un singur strat exterior de lipide interiorul fiind umplut cu oxigen. Microparticulele sunt apoi injectate prin intermediul unei solutii lichide. 
    Cercetatorii au folosit unde sonice de intensitate  mare pentru a amesteca lipidele cu oxigenul, obtinand astfel particule cu diametrul de 2 - 4 micrometri, in care oxigenul este prins in interiorul invelisului lipidic.

Solutia ce contine particulele si in care oxigenul reprezinta 70% din volum se poate amesteca usor cu sangele uman. Microparticulele astfel obtinute pot transporta  de 3 - 4 ori mai mult sange decat globulele rosii din sange.

  Cel mai precis cantar din lume

    O echipa de cercetatori de la Institutul Catalan de Nanotehnologie din Barcelona a conceput cel mai precis cantar din lume, capabil sa distinga cea mai mica unitate de masura a masei Yoctogramul. Un yoctogram reprezinta o miliardime de miliardime de milion dintr-un gram. Pentru a putea masura o asemenea precizie echipa de oameni de stiinta au apelat la la nanotuburi, ce vibreaza la frecvente diferite in functie de masa particulelor sau moleculelor ce se afla pe ele.
   
1.000 de harti desenate pe o granula de sare

    O echipa de stiinta ce lucreaza in cadrul I.B.M. a desenat cel mai mic mapamond 3D, ce va fi omologat ca atare si in Cartea Recordurilor. 1000 de astfel de harti au avut loc pe o granule de sare. Harta desenata pe un fragment minuscul de polimer, masoara  22 x 11 micrometri si este alcatuita din 500.000 de pixeli, fiecare masurand 20 de nanometri patrati. 
    Inca si mai remarcabil este faptul ca a fost creeata foarte repede in numai 2 minute si 23 de secunde.
Desi, la prima vedere, harta nu pare a avea vreo utilitate practica, realizarea lor reprezentarea reprezinta un pas foarte mare din punct de vedere tehnologic.

Nanovaccin impotriva diabetului

   Un grup de cercetatori canadieni a pus la punct un nanovaccin capabil sa opreasca progresia diabetului de tip 1, restabilind nivelurile normale ale glicemiei.
Nanovaccinul s - a dovedit capabil sa induca remisia diabetului de tip 1 in cadrul experimentelor realizate de oamenii de stiinta pe soareci. Diabetul de tip 1 este o patologie cronica, provocata de distrugerea celulelor pancreatice care produc insulina, operata de celule specifice ale sistemului imunitar, celule T.

   Ac de seringa extrem de mic

   Un ac de seringa extrem de mic a fost inventat de cercetatorii de la Universitatea din Illinois. Este capabil sa patrunda prin membrana celulara pentru a injecta cateva molecule de substanta in citoplasma . Aplicatiile lui nu se marginesc la atat nanoacul poate fi utilizat si ca sonda electrochimica, pentru a cerceta proprietatile mediului intracelular, sau ca biosenzor optic. Nanoacul este fabricat dintr - un tub constituit dintr-o substanta chimica speciala, nitrura de bor.
   Nanotubul este atasat la capatul unei pipete de sticla si acoperit cu un strat subtire de aur.Incarcatura ce trebuie introdusa in celula este atasata de stratul de aur cu ajutorul unor molecule speciale, cu rol de legatura ( molecule linker ). Odata introdus nanoacul in citoplasma sau nucleul unei celule, aceste legaturi se desfac eliberand incarcatura.

   Nanoacul care are un diametrul de numai 50 nanometri ( 1 nanometru = 1 milion parte dintr - un metru ) produce perturbari minime la nivelul membranei, atunci cand intra in celula si, pentru prima oara, introducerea substantelor straine in celula poate fi precis controlata si inregistrata.Cu ajutorul acestei tehnologii, afirma inventatorii, vor putea fi studiate cu mare precizie numeroase procese biofizice si biochimice la nivel celular. 

   








Comentarii

Postări populare