Treceți la conținutul principal

ANALIZA CHIMICA CALITATIVA


ANALIZA CHIMICA CALITATIVA


        ANALIZA CHIMICA CALITATIVA - are drept scop identificarea elementelor si a gruparilor de elemente care se gasesc intr-o substanta necunoscuta. Se izoleaza pe rand elementele ( ionii ) cu proprietati asemanatoare cu ajutorul reactivilor de grupa, dupa care, separarea, continua in fiecare grupa pana ajunge la fiecare cation in parte care se identifica cu ajutorul reactivilor specifici.
     Analiza calitativa incepe cu o serie de probe preliminare in vederea obtinerii unor informatii despre substanta de analizat.
     Dupa ce se executa aceste probe, prin dizolvare se ajunge la un amestec de cationi si anioni care se supun unei analize sistematice.
   
In general orice analiza calitativa a unei substante se desfasoara in doua etape si anume, analiza preliminara si analiza propriu- zisa.


           METODELE ANALIZEI PRELIMINARE

     Cercetarile preliminare se efectueaza asupra substantei in stare solida.
Daca aceasta este in stare de solutie, se concentreaza pe baia de apa pana la uscare iar cercetarile se fac pe reziduul obtinut.
Incercarile preliminare constau in urmatoarele operatii:

1 - incalzire in tubusor ( tub inchis ),
2 - incalzire pe carbune , 
3 - forma perlelor, 
4 - coloratia flacarii,
5 - comportarea fata de H2SO4
6 - incalzirea cu alcalii

    Analiza preliminara trebuie efectuata in ordinea de mai sus.
Indicatiile obtinute in analiza preliminara sunt deosebit de utile atunci cand sunt sigure, dar nu intodeauna indicatiile obtinute sunt concludente pentru un element, mai ales atunci cand se analizeaza amestecuri. In efectuarea analizelor ce contin amestecuri se foloseste flacara unui bec de gaz.

Becu Teclu este format dintr-un tub de combustie, disc pentru reglarea debitului de aer, tub de dmisie a gazului, un postament, un surub pentru reglarea debitului de gaz.

Imagini:
IMAGINEA 1   -  BECUL TECLU   

Becul Bunsen - contine aceleasi parti componente, mai putin surubul de reglare a debitului de gaz, iar pentru reglarea aerului este prevazut cu un manson. Aceste becuri servesc la cele mai diferite lucrari de laborator ( evaporare, fierbere, calcinare ) permitand o incalzire pana la temperaturi de 1000 - 1200 grade C. Flacara este un gaz in combustie. Ea este formata din trei zone distincte:

1- zona interioara, incolora, formata din gaze neintrate inca in combustie si care au o temperatura undeva la 350 - 400 grade C.
2 - zona mijlocie, luminoasa, care inconjoara regiunea interioara si care este formata din gaze de CO si particule incandescente de carbon, datorita faptului ca combustia este incompleta, cantitatea de oxigen fiind insuficienta .       
Aceasta zona are circa 520 grade C.
 3 - zona exterioara, mai putin luminoasa deoarece este lipsita de particulele de carbune incandescent, contine produsii finali ai arderii ca CO2 si vapori de apa ce au temperatura maxima.

      Aceste trei zone se deosebesc nu numai prin temperatura lor ci 

si prin modul actiunii chimice diferite asupra substantelor.

     Astfel, in regiunea exterioara, unde arderea este completa si 

temperatura cea mai inalta, flacara are caracter oxidant. In aceasta 

regiune substantele se oxideaza. In regiunea mijlocie, datorita 

existentei particulelor de carbon incadescent si a CO, flacara este 

reducatoare. O substanta chimica aduca in aceasta zona se reduce.
                                                              

Postări populare de pe acest blog

AZOTUL CA ELEMENT CHIMIC SI DESCOPERIREA SA

AZOTULSimbol chimic : N
Masa atomica : 14
Numar de masa “Z”: 7
Azotul se gaseste in grupa a V-a principala ai in prima perioada in sistemul periodic.
PROPRIETATI FIZICE:
Azotul este un caz incolor, inodor, insipid si non-toxic. El poate fi condensat intr-un lichid incolor si apoi compresat intr-un solid incolor si cristalin.
Nitrogenul are denistatea cu putin mai mica decat a aerului si este mai putin solubil in apa decat oxigenul. El nu intretine viata fiintelor care il respira.
Temperatura de topire a azotului este de – 210, 01 °C , in timp ce cea de fierbere este de – 195, 79 °C.
STARE NATURALA: Azotul este unul dintre gazele extrem de raspandite in natura. El se gaseste atat in stare libera cat si sub forma de compusi:
In stare libera, azotul reprezinta 78% din volumul aerului atmosferic.
Compusii azotului sunt:
-anorganici ( amoniac, azotati, etc. )
-organici (uree, proteine )
Azotul de gaseste intr-o proportie de la 1 la 10 % in fiecare din organismele vii.
PROPRIETATI CHIMICE :Azotul nu arde …

DROGURILE

Abuzul de droguri II

· Astazi în toata lumea sunt în jurul 190 milioane utilizatori de drogurilor.
· Utilizarea drogurilor sporeste în rândul tinerilor din lume. Majoritatea utilizatorilor au vârsta sub 30 de ani.
· În 1999, numarul tarilor care raporteaza utilizarea drogurilor prin injectare a fost de 136, numarul fiind de 80 în 1992. Dintre acestea, 93 de tari de asemenea identifica HIV printre injectatorii de droguri.
· Cannabis este cel mai utilizat drog în toate partile lumii.
· Costul economic total al abuzului de droguri în Statele Unite se estimeaza aproximativ la 70 miliarde dolari anual.
· Abuzul de cocaina printre somerii din Columbia este de 10 ori mai mare decât printre persoanele angajate.
· Industria drogurilor clandestina se estimeaza la 400 miliarde dolari pe an.

Abuzul de DROGURI
Abuzul de droguri inseamna orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau în relatie cu practica medicala, a unui drog. Consumul poate fi exceptional, în scopul de a înce…

CALCIU - ROLUL SAU IN CORPUL UMAN, UTILIZARI

     Calciul (Ca)

Calciul este cunoscut din anul 1808 când Sir Humpherey Davy împreunã cu renumitul chimist suedez J. J. Berzelius îl obtin prin electroliza clorurii de calciu folosind un catod de mercur. Separarea calciului metalic din amalganul de calciu rezultat din electrolizã a fost realizatã printr-o distilare în vid. Este un metal foarte rãspândit în scoarta terestrã (3. 6% digreutate), dar numai sub formã de combinatii chimice; carbonatul de calciu CaCO3 este cea mai uzualã combinatie chimicã naturalã a calciului fiind compo-nentul principal al rocilor sedimenatre. Acesta prezintã douã forme alotro-pice:calcitul, aragonitul. Cel mai des întâlnit este calcitul. Mai pot fi men-tionate si alte combinatii chimice ale calciului prezente în naturã, ca: sulfa-tul de calciu (gipsul) CaSO4 → 2H2O ,fluorura de calciu sau fluorina CaF2 , dolomita (CaCO3 MgCO3), apatita Ca5(PO4)3F, aragonita,creta. De remarcat este si prezenta calciului în corpul omului (1. 4% din greutate) precum si în or…