Treceți la conținutul principal

PROCESUALITATEA CUNOASTERII STINTIFICE

DEZVOLTAREA CONTINUA A TEORIILOR REFERITOARE LA ,, MICROCOSMOS ''

                        Referindu-se a studiul structurii materiei un filosof spunea      
" In comparatie cu filosofia - este matematica, in comparatie cu matematica este filosofie. " 
                Teoriile stiintifice sunt, intr-adevar, la granita dintre concret si abstract dintre matematica rece - care incearca sa incadreze in formule si in ecuatii tot ceea ce exista in jurul nostru si chiar pe noi insine - si filosofia, lipsita uneori de realism, a unui Univers mult prea complex pentru a putea fi explicat si a carui intelegere, daca ar fi posibila, nu ar face decat sa ii perturbe existenta, daca nu chiar sa il goleasca de sens.
               Este adevarat ca, in Univers, nu exista '' cel mai mic ", tot la fel cum nu exista nici " cel mai mare ".Tocmai aceasta persivitate a granitelor cunoasterii face la fel de interesanta exploatarea " microcosmosului " ca si cea a " macrocosmosului ".
              Vom fi mereu in cautarea celei mai mici particule din structura materiei, ca si in cautarea celei mai indepartate galaxii.

            Este evident ca teoriile stiintifice nu sunt " inchise ". Dezvoltarea lor are un caracter istoric, ele fiind, pe rand, imbogatite       
 si - in cazul evidentierii unor deficiente prea profunde - chiar abandonate, ilustrand astfel procesualitatea cunoasterii stiintifice.
           Dupa cum se stie, s-a crezut initial ca materia este continua: apoi s-a infirmat continuitatea ei si s-a introdus celebra " ipoteza atomista ". S- a considerat ca substanta este alcatuita din " atomi " , fiind priviti ca particule indivizibile, fapt atestat de numele care l-au primit. 
          Ulterior s-a dovedit faptul ca atomii au structura interna, fiind   
alcatuiti din invelis electronic si nucleu. Mai mult, acesta, la randul lui, este alcatuit din nucleoni - protoni si neutroni. 
         In momentul actual, cercetatorii sunt convinsi ca nici nucleonii nu sunt cele mai mici particule din care este alcatuita materia. Constituentii nucleonilor au fost denumiti " quarks " ( cuarcuri ), dar teoria asupra acestora este insuficient argumentata experimantal.
       Ramane in sarcina generatiilor urmatoare de a dovedi fara echivoc existenta cuarcurilor  ( si, eventual, sa gaseasca existenta lor interna ).
      In decursul ultimilor decenii, stiinta si tehnologia - chimia in particular au cunoscut o dezvoltare fara precedent, odata cu aparitia calculatoarelor si a softurilor capabile sa rezolve cu o deosebita precizie ecuatii ale caror solutii ar fi fost astfel practic imposibil de aflat, si in acelasi timp sa ofere o imagine intiutiva, accesibila intelegerii noastre, asupra unor notiuni abstracte, incepand cu acelea de " orbitali atomici ", " suprafete echipotentiale  ", " suprafete nodale " si ajungand pana la modelarea pe computer a structurii unor structuri atomice - gigant de tip ( cluster ) sau a diverselor tipuri de retete care permit, intre altele, vizualizarea modurilor normale de vibratie caracteristice unor astfel de sisteme poliatomice si chiar identificarea simetriei acestora.
              
       In ciuda acestei adevarate explozii de informatie la care avem astazi acces multumita noilor tehnologii si echipamente de calcul, si chiar daca acum la inceputul unui nou mileniu, vechile concepte fundamentale ale chimiei - de mult depasite au ajuns sa nu mai fie satisfacatoare pentru descifrarea literaturii stintifice a vremii noastre, ele ramanand un abecedar al cunoasterii, a carui insusire este necesara, fie si numai inm cosiderente de ordin moral, pentru ca, invatand chimia moderna, sa nu mai locuim intr-o casa fara temelii.
Postări populare de pe acest blog

AZOTUL CA ELEMENT CHIMIC SI DESCOPERIREA SA

AZOTULSimbol chimic : N
Masa atomica : 14
Numar de masa “Z”: 7
Azotul se gaseste in grupa a V-a principala ai in prima perioada in sistemul periodic.
PROPRIETATI FIZICE:
Azotul este un caz incolor, inodor, insipid si non-toxic. El poate fi condensat intr-un lichid incolor si apoi compresat intr-un solid incolor si cristalin.
Nitrogenul are denistatea cu putin mai mica decat a aerului si este mai putin solubil in apa decat oxigenul. El nu intretine viata fiintelor care il respira.
Temperatura de topire a azotului este de – 210, 01 °C , in timp ce cea de fierbere este de – 195, 79 °C.
STARE NATURALA: Azotul este unul dintre gazele extrem de raspandite in natura. El se gaseste atat in stare libera cat si sub forma de compusi:
In stare libera, azotul reprezinta 78% din volumul aerului atmosferic.
Compusii azotului sunt:
-anorganici ( amoniac, azotati, etc. )
-organici (uree, proteine )
Azotul de gaseste intr-o proportie de la 1 la 10 % in fiecare din organismele vii.
PROPRIETATI CHIMICE :Azotul nu arde …

ALCANI, ALCHENE , ALCADIENE, ALCHINE, ARENE

Alcani


Proprietăţi fizice

În funcţie de masa lor molară, alcanii sunt gazoşi, lichizi sau solizi.
Datorită diferenţei mici de electronegativitate dintre atomii de carbon şi hidrogen, alcanii conţin numai legături covalente nepolare. De aceea între moleculele alcanilor se exercită forţe de atracţie van der Waals.
Cu cât molecula este mai mare cu atât energia necesară pentru ruperea forţelor intermoleculare trebuie să fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzătoare vor creşte.

ALCANI C1-C4 C5- C17 C18, C19,…. Stare de agregare ( 25º C) GAZE LICHIDE SOLIDE Puncte de fierbere Cresc cu creşterea masei molare Densităţi ( ρalcani < 1 Cresc cu creşterea masei molare


Dintre izomerii de catenă ai unui alcan, cel cu catenă normală are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scăzut.

DROGURILE

Abuzul de droguri II

· Astazi în toata lumea sunt în jurul 190 milioane utilizatori de drogurilor.
· Utilizarea drogurilor sporeste în rândul tinerilor din lume. Majoritatea utilizatorilor au vârsta sub 30 de ani.
· În 1999, numarul tarilor care raporteaza utilizarea drogurilor prin injectare a fost de 136, numarul fiind de 80 în 1992. Dintre acestea, 93 de tari de asemenea identifica HIV printre injectatorii de droguri.
· Cannabis este cel mai utilizat drog în toate partile lumii.
· Costul economic total al abuzului de droguri în Statele Unite se estimeaza aproximativ la 70 miliarde dolari anual.
· Abuzul de cocaina printre somerii din Columbia este de 10 ori mai mare decât printre persoanele angajate.
· Industria drogurilor clandestina se estimeaza la 400 miliarde dolari pe an.

Abuzul de DROGURI
Abuzul de droguri inseamna orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau în relatie cu practica medicala, a unui drog. Consumul poate fi exceptional, în scopul de a înce…