Treceți la conținutul principal

MODELE ATOMICE

MODELE ATOMICE

CONCEPTUL DE MODEL ATOMIC

         Prin " model atomic " se intelege o reprezentare simplificata, schematica, a structurii atomului, avand drept scop explicarea proprietatilor acestuia.

       Introducerea unui astfel de concept era imperios necesara, intrucat fara o baza intuitiva nu se putea ajunge la intelegerea structurii atomului ( deci a structurii materiei care ne inconjoara ) care, asa cum mentionam in lucrarile de mai devreme, constituie chiar fundamentul cunoasterii stintifice insasi.
      
    ELABORAREA PRIMELOR MODELE ATOMICE 

            Primul model atomic a fost elaborat de J. J. Thompson, dupa ce acesta a reusit sa puna in evidenta electronul ca particula constituenta a atomului determinandu-i, prin experimente de deviatie in campuri electrice si magnetice, sarcina specifica.
           Modelul lui Thompson s-a numit sugestiv " cozonac cu stafide ", intrucat atomul era privit ca o sfera compacta in interiorul caruia ar fi fost distribuite aleator atat sarcinile electrice pozitive, cat si cele electrice negative care asigura caracterul neutru din punct de vedere al orcarui atom.
                 Cum insa aparea, in mod natural, ideea ca in atom exista, pe langa electroni ( particule cu sarcina electrica negativa ), si particule cu sarcina electrica pozitiva, despre care s-a afirmat imediat ca au aceeasi marime a sarcinii ca si electronii, intrucat orice atom este neutru, indiferent de numarul de electroni ai acestuia ( notat cu Z ). Dupa cum s-a mentionat anterior, particulele incarcate pozitiv au fost denumite " protoni " de catre E. Rutherford in 1911, cand acesta a realizat un celebru experiment care ii poarta numele, prin care a reusit sa dovedeasca pe de o parte ca masa protonului este mult mai mare ca masa electronului, iar pe de alta parte ca modelul elaborat de Thompson este nerealist, fiind necesara o schimbare radicala de optica asupra structurii interne a atomului .
               Experimentul lui Rutherford consta in trimiterea de particule  ᶑ ( nuclee de heliu ) spre o foita de aur atat de subtire incat sa se poata considera ca este alcatuita dintr-un singur " strat  " de atomi.
         S-a constatat ca majoritatea covarsitoare a particulelor ᶑ treceau practic nedeviate prin foita metalica, in timp ce o mica parte sufereau devieri drastice de traiectorie .
             Rutherford a tras concluzia ca atomii ( in particular ) atomii de aur ) nu sunt nicidecum niste sfere compacte ( asa cum afirmase Thompson ), caz in care aproape toate particulele   ᶑ din fasciculul incident ar fi suferit modificari de traiectorie, mai mult sau mai putin semnificative.
         Prin urmare, s-a gasit o prima dovada experimentala a faptului ca intreaga sarcina electrica din atom este concentrata practic in centrul acestuia, intr-o regiune spatiala de dimensiuni foarte reduse in raport cu dimensiunile atomului in sine.
Aceasta zona spatiala centrala a atomului, in care este cuprinsa toata sarcina pozitiva a acestuia, a fost denumita " nucleu atomic ".
        S-a tras concluzia ( care imediat avea sa se dovedeasca incompleta ) ca nucleul atomic ar fi alcatuit din Z protoni. Aceasta afirmatie se baza pe faptul, constatat experimental, ca masa nucleului este un multiplu intreg al masei protonului. Asa cum s-a aratat anterior, inconsistenta ei s-a facut insa repede simtita din aceea ca factorul de proportionalitate dintre masa atomului ( de fapt masa nucleului, fata de care masele electronilor se puteau neglija ) si masa nu era egala cu Z decat in cazul hidrogenului, pentru toate celelalte elemente fiind mai mare decat Z. Acest numar notata cu A, este asadar numarul particulelor din nucleul atomic cu masa egala cu masa protonului, si cum numai Z dintre acestia sunt incarcate electric  ( protonii ), s-a inteles de aici ca restul de ( A - Z ) neutre, ceea ce le-a atras denumire de neutroni.

         Devenea limpede in acest fel ca atomul are o structura interna diferita de cea propusa de Thompson, si anume el este alcatuit din invelis electronic si nucleu care la randul lui este alcatuit din protoni si neutroni ( denumiti generic " nucleoni " ).
      Rutherford insusi propune pentru atom un model in care acesta este privit ca un tot unitar format dintr-un mic nucleu central, incarcat cu o sarcina electrica pozitiva de Z ori mai mare decat un proton si avand o masa de A ori mai mare decat a unui nucleon ( protonul si nucleonul avand aceeasi masa ), si din electronii care graviteaza in jurul acestuia, preum planetele in jurul Soarelui, neutralizandu-i sarcina pozitiva cu Z sarcini negative egale si avand mase neglijabile in raport cu nucleonii. Acest model atomic a fost numit " modelul planetar ". 
Postări populare de pe acest blog

AZOTUL CA ELEMENT CHIMIC SI DESCOPERIREA SA

AZOTULSimbol chimic : N
Masa atomica : 14
Numar de masa “Z”: 7
Azotul se gaseste in grupa a V-a principala ai in prima perioada in sistemul periodic.
PROPRIETATI FIZICE:
Azotul este un caz incolor, inodor, insipid si non-toxic. El poate fi condensat intr-un lichid incolor si apoi compresat intr-un solid incolor si cristalin.
Nitrogenul are denistatea cu putin mai mica decat a aerului si este mai putin solubil in apa decat oxigenul. El nu intretine viata fiintelor care il respira.
Temperatura de topire a azotului este de – 210, 01 °C , in timp ce cea de fierbere este de – 195, 79 °C.
STARE NATURALA: Azotul este unul dintre gazele extrem de raspandite in natura. El se gaseste atat in stare libera cat si sub forma de compusi:
In stare libera, azotul reprezinta 78% din volumul aerului atmosferic.
Compusii azotului sunt:
-anorganici ( amoniac, azotati, etc. )
-organici (uree, proteine )
Azotul de gaseste intr-o proportie de la 1 la 10 % in fiecare din organismele vii.
PROPRIETATI CHIMICE :Azotul nu arde …

ALCANI, ALCHENE , ALCADIENE, ALCHINE, ARENE

Alcani


Proprietăţi fizice

În funcţie de masa lor molară, alcanii sunt gazoşi, lichizi sau solizi.
Datorită diferenţei mici de electronegativitate dintre atomii de carbon şi hidrogen, alcanii conţin numai legături covalente nepolare. De aceea între moleculele alcanilor se exercită forţe de atracţie van der Waals.
Cu cât molecula este mai mare cu atât energia necesară pentru ruperea forţelor intermoleculare trebuie să fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzătoare vor creşte.

ALCANI C1-C4 C5- C17 C18, C19,…. Stare de agregare ( 25º C) GAZE LICHIDE SOLIDE Puncte de fierbere Cresc cu creşterea masei molare Densităţi ( ρalcani < 1 Cresc cu creşterea masei molare


Dintre izomerii de catenă ai unui alcan, cel cu catenă normală are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scăzut.

DROGURILE

Abuzul de droguri II

· Astazi în toata lumea sunt în jurul 190 milioane utilizatori de drogurilor.
· Utilizarea drogurilor sporeste în rândul tinerilor din lume. Majoritatea utilizatorilor au vârsta sub 30 de ani.
· În 1999, numarul tarilor care raporteaza utilizarea drogurilor prin injectare a fost de 136, numarul fiind de 80 în 1992. Dintre acestea, 93 de tari de asemenea identifica HIV printre injectatorii de droguri.
· Cannabis este cel mai utilizat drog în toate partile lumii.
· Costul economic total al abuzului de droguri în Statele Unite se estimeaza aproximativ la 70 miliarde dolari anual.
· Abuzul de cocaina printre somerii din Columbia este de 10 ori mai mare decât printre persoanele angajate.
· Industria drogurilor clandestina se estimeaza la 400 miliarde dolari pe an.

Abuzul de DROGURI
Abuzul de droguri inseamna orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau în relatie cu practica medicala, a unui drog. Consumul poate fi exceptional, în scopul de a înce…