Treceți la conținutul principal

IODUL


IODUL1. Scurt istoric.
Este descoperit de chimistul francez Courtois care efectueaza experimente pe plantele de varech, niste alge marine move, unde in a lor cenusa observa niste cristale de un mov stralucitor pe care I le da chimistului N. Clement pentru a le analiza (1811-1812).In 1813 N.Clement, Davy si Gay-Lussac, au cercetat cristalele pt. a lamuri caracterul elementar al iodului. In 1820 Courtois impreuna cu J.B. Dumas si medicul elvetian J.F. Coindet, propun intrebuintarea iodului la tratarea. gutei, iar J.B. Dumas introduce si tinctura de iod ca dezinfectant.
2.
Asezarea in Sistemul Periodic.- configuratie electronica: Z=53 1s2 2s2 2p6 3s2 3p6 4s2 4d10 4p6 5s2 5d6 5p5 6s2- elecronegativitate: 2,5- masa atomica: 126,9- stare de oxidare:1 - caracter chimic amfoter3. Stare naturala si raspandire.
Iodul insoteste Cl2 si Br2 in natura. In cant. redusa este raspandit sub forma de combinatii in cele trei regnuri. In apa marii se gaseste in proportie de 2,5 mg\l, in medie, ca iod de origine organica, apoi in cenusa tuturor plantelor marine, in unii bureti si corali, ca si in unele alge (varech, focus, goemon, laminaria sau varza de mare). Aceste plante au proprietatea de a absorbi iodul din apa marii si de a-l acumula in tesuturile lor. In cenusa acestora, regasim iodul ca iodura de potasiu, in proportii ce ajung pana la 0,4%. Tot ca iod organic se gaseste in glanda tiroida (TIROXINA) lipsa lui da gusa la nastere. Se mai gaseste iod sub forma de ioduri si iodati; el apare in salpetrul de Chili (0,05-0,1) si in unele ape petrolifere (10-100 mg iod\l). De asemenea, gasim iod in cantitati mici in unele ape minerale. Il mai gasim si in vegetale: usturoi, ceapa, spanac, morcovi, rosii, pere, struguri.
1.4. Preparare.
Din cenusa algelor marine care se tratazeaza cu apa se extrage iodura de Na si din aceasta:
 IODUL:
- cu clor: 2NaI + Cl2 = 2NaCl +I2 - cu acid azotos in prezenta acidului sulfuric: 2NaI + H2SO4 = Na2SO4 + 2HI 2HNO2 + 2HI = 2H2O + 2NO +I2 - prin oxidare cu piroluzita, bicromat de K etc.Cu piroluzita, in prezenta acidului sulfuric 2NaI + MnO2 + 2H2SO4 = Na2SO4 + MnSO4+2H2O +I2Cu bicromat de potasiu, in prezenta a acidului sulfuric: K2Cr2O7 + H2SO4 = H2Cr2O7 + K2SO4 H2Cr2O7 +3H2SO4 = Cr2(SO4)3 +4H2O +3O 2NaI + H2SO4 = Na2SO4 +2HI 2HI + O = H2O + I2In total :K2Cr2O7 +7H2SO4 +6NaI = Cr2(SO4)3 + K2SO4 +3Na2SO4 +7H2O +3OCu clorura ferica, care se reduce in clorura feroasa: 2FeCl3 +2KI =2FeCl2 +2KCl + I2
I mai poate fi scos din ioduri sau din acidul iodhidric chiar si cu ajutorul unor oxidanti:
2KI + O3 + H2O = I2 + 2KOH + O2 2HI + H2O2 = I2 + 2H2O (serveste la recunoasterea H2O2 )La temp. camerei O2 din aer descompune incet Acidul iodhidric: 4HI + O2 =2H2O+ 2I2
Mai poate fi extras din apele de cristalizare ale salpetrului de Chili, in care I se gaseste si sub forma de iodat de Na NaIO .Extractia se face astfel:
SO2 + H2O = H2SO3 NaIO3 + H2SO4 = NaHSO4 + HIO3 5H2SO3 +2HIO3 =5H2SO4 +H2O+ I25.
Proprietati fizice.
Iodul este solid, cenusiu-negru, cu aspect cristalin si cu luciu metalic. Se prezinta sub forma de lame cristaline. Sublimeaza pe la 100 . Tensiunea de vapori a iodului este mare chiar la temp. camerei. Vaporii lui sunt violenti. Se dizolva foarte greu in apa obisnuita si usor in apa ce contine KI. La fel se dizolva in alcool, eter sau acetona, dand o sol. bruna, datorita moleculelor tetraatomice.
Solubilitatea sa in sol. de KI se datoreaza formarii unui compus de aditie: KI+I2 = KI3
Urmele de iod dau cu o sol. de amidon solubil o culoare albastra intens, culoare ce dispare la cald si apare la rece.
Greutatea specifica I este de 4,93; se topeste la 113,7 si fierbe la 184,5. Iodul lichid este de culoare bruna si se obtine printr-o incalzire rapida a I solid la pres. ridicata. La temp. inalte molecula disociaza: I2 = 2I
6. Proprietati chimice.
Are afinitatea chimica cea mai redusa dintre halogeni. Datorita acestui fapt F2 , Cl2 si Br2 scot iodul din compusii sai:
2NaI2 + Cl2 = 2NaCl + I2
Energia acestuia de combinare este mai mica , se combina direct cu toate elem. in afara de oxygen , azot, carbon etc., cu H secombina in prezenta negrului de platina. Cu cuprul se combina la temp. camerei formand Cu I .( Idem Hg ).
Da o rectie exoterma cu H2S in solutie si o reactie endoterma cu H2S in stare gazoasa : H2S + I2 = 2HI + +17 cal (in sol.) H2S + I 2 = 2HI – 17 cal (in st. gaz. )
Cu amoniacul in sol. , iodul da azot si iodura de azot amoniacala NI3.NH3 care este o subst. Explozibila.
Devine mai vizibil caracterul sau electropozitiv, din care cauza comportarea sa se deosebeste si mai mult de ceilalti halogeni: 2KClO3 + I2 =2KIO3 + Cl2. Din aceasta reactie reiese afinitatea mai mare a acestuia pt. O decat Clorul .
Iodul introdus in apa reactioneaza ca un oxidant indireact: I2 +H2O = HI + HIO 2HIO = 2HI + O2
Iodul oxideaza in apa acidul sulfuros in acid sulfuric sau sol. de sulfit se oxideaza dand sulfat, iar sol. de tiosulfati alcalini dau tetrationati :
HIO + H2SO3 = H2SO4 + HI Na2SO3 + I2 + H2O = Na2SO4 + 2HI 2Na2S2O3 + I2 = Na2S4O6 + 2NaI. Reactie folosita in chimia analitica cantitativa.7. Proprietati fiziologice si rolul in organism.In cantitati mari irita pielea, ataca caile respiratorii , ochii, si ,in general organismul.
Dupa cum plantele marine au insusirea de a extrage iodul din apa de mare , animalele superioare retin cant. extrem de mici de iod din alimente si apa ; iodul se acumuleaza in gl. Tiroida ajutand la buna functionare a organismului , si anume stimuland procesele de asimilatie si regland schimbul de subst. In organism.
Alimentarea vacilor cu alge care contin iod mareste brusc cant. de lapte muls , iar la ovine , lana creste mai repede .
Adaugarea a mici cant. de iod in solul arabil duce la schimbarea calitati recoltelor si la obtinerea de produse vegetale continand iod usor asimilabil.
Rolul lui pentru organism:
la copii este un factor de crestere;
este indispensabil functionarii gl.
Tiroida;
are efect energizant si mareste capacitatea mentala;
asigura sanatatea parului, ungiilor, pielii si dintiilor.
8.Sfaturi.
Poate fii util impotriva: gusii, hipotiroidismului, reumatismului, obezitatii, afectiunilor pulmonare, tuberculozei.
In cazul tulburarilor de imbatranire, terapeutica iodata esre inzestrata cu reale puteri de reintinerire.
Nu este recomandabil sa luati un supliment de iod fara prescriptie medicala.Se recomanda absorbtia iodului in organism sub forma alimentatiei naturale.9. Intrebuintari.
Sub forma de tinctura de iod sau iodoform CHI3, este intrebuintat ca dezinfectant , iar sub forma de compusi minerali sau organici este intrebuintat ca medicament sau in alimentatie.
Este intrebuintat, de asemenea, in industria fotografica si in industria culorilor.
Are efect energizant si mareste capacitatea mentala asigura sanatatea parului, ungiilor, pielii si dintiilor.

Postări populare de pe acest blog

AZOTUL CA ELEMENT CHIMIC SI DESCOPERIREA SA

AZOTULSimbol chimic : N
Masa atomica : 14
Numar de masa “Z”: 7
Azotul se gaseste in grupa a V-a principala ai in prima perioada in sistemul periodic.
PROPRIETATI FIZICE:
Azotul este un caz incolor, inodor, insipid si non-toxic. El poate fi condensat intr-un lichid incolor si apoi compresat intr-un solid incolor si cristalin.
Nitrogenul are denistatea cu putin mai mica decat a aerului si este mai putin solubil in apa decat oxigenul. El nu intretine viata fiintelor care il respira.
Temperatura de topire a azotului este de – 210, 01 °C , in timp ce cea de fierbere este de – 195, 79 °C.
STARE NATURALA: Azotul este unul dintre gazele extrem de raspandite in natura. El se gaseste atat in stare libera cat si sub forma de compusi:
In stare libera, azotul reprezinta 78% din volumul aerului atmosferic.
Compusii azotului sunt:
-anorganici ( amoniac, azotati, etc. )
-organici (uree, proteine )
Azotul de gaseste intr-o proportie de la 1 la 10 % in fiecare din organismele vii.
PROPRIETATI CHIMICE :Azotul nu arde …

ALCANI, ALCHENE , ALCADIENE, ALCHINE, ARENE

Alcani


Proprietăţi fizice

În funcţie de masa lor molară, alcanii sunt gazoşi, lichizi sau solizi.
Datorită diferenţei mici de electronegativitate dintre atomii de carbon şi hidrogen, alcanii conţin numai legături covalente nepolare. De aceea între moleculele alcanilor se exercită forţe de atracţie van der Waals.
Cu cât molecula este mai mare cu atât energia necesară pentru ruperea forţelor intermoleculare trebuie să fie mai mare, iar punctele de fierbere corespunzătoare vor creşte.

ALCANI C1-C4 C5- C17 C18, C19,…. Stare de agregare ( 25º C) GAZE LICHIDE SOLIDE Puncte de fierbere Cresc cu creşterea masei molare Densităţi ( ρalcani < 1 Cresc cu creşterea masei molare


Dintre izomerii de catenă ai unui alcan, cel cu catenă normală are punctul de fierbere cel mai ridicat, iar izoalcanul cel mai ramificat are punctul de fierbere cel mai scăzut.

DROGURILE

Abuzul de droguri II

· Astazi în toata lumea sunt în jurul 190 milioane utilizatori de drogurilor.
· Utilizarea drogurilor sporeste în rândul tinerilor din lume. Majoritatea utilizatorilor au vârsta sub 30 de ani.
· În 1999, numarul tarilor care raporteaza utilizarea drogurilor prin injectare a fost de 136, numarul fiind de 80 în 1992. Dintre acestea, 93 de tari de asemenea identifica HIV printre injectatorii de droguri.
· Cannabis este cel mai utilizat drog în toate partile lumii.
· Costul economic total al abuzului de droguri în Statele Unite se estimeaza aproximativ la 70 miliarde dolari anual.
· Abuzul de cocaina printre somerii din Columbia este de 10 ori mai mare decât printre persoanele angajate.
· Industria drogurilor clandestina se estimeaza la 400 miliarde dolari pe an.

Abuzul de DROGURI
Abuzul de droguri inseamna orice utilizare excesiva, continua ori sporadica, incompatibila sau în relatie cu practica medicala, a unui drog. Consumul poate fi exceptional, în scopul de a înce…