sâmbătă, 24 noiembrie 2012

ALIMENTELE SI IMPORTANTA LOR


Alimentele si importanta lor II

 

Aliment – orice produs natural sau preparat care furnizeaza organismului substante hranitoare.

Substante hranitoare - apa constituie 2/3 din greutatea corpului. Este componenta de baza a citoplasmei celulelor. Ea se gaseste in lichidele interne (sangele si limfa ).

                                         - sarurile minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, azot, etc.). Cele de calciu si fosfor contribuie la dezvoltarea oaselor  si dintilor. Fierul intra in compozitia sangelui.

                                                   - proteinele aurol plastic. Contribuie la cresterea si intretinerea organismului. Aceste proteine sunt de origine animala (carnea, ouale, pestele, branzeturile, mezelurile); si de origine vegetala (leguminoasele uscate, cartoful si painea.

                                                   - glucidele(zaharurile) elibereaza energia necesara activitatilor din organism. Se gaseste in paine, cartofi, paste fainoase si dulciuri.

                                                   - lipidele sunt substante energice la fel ca si glucidele, se gasesc in ulei, unt, slanina, nuci si alune.