sâmbătă, 24 noiembrie 2012

ALCOOLUL METILIC SI ALCOOLUL ETILIC PE SCURT


Alcoolul metilic si alcoolul etilic-pe scurt


 

      Alcooli se obitin  din hidrocarburi prin inlocuilrea unu atom de hidrogen  co o grupare hidroxil , ¾OH.Astfel,metanul CH4,da alcool metilic,CH3OH,iar etanul C2H6,da aclcool etilic C2H5OH. Descori numele alcoolilor se scriu cu terminatia “ol”

Alcoolul metilic poarta denumirea de metanol iar alcoolul etilic poarta de numirea de etanol. Acesti alcooli au urmatoarle formule

 

               H                                           H    H

               ½                                            ½    ½

        H¾C¾O¾H                      H ¾C¾C¾O¾H

               ½                                            ½    ½

 H                                           H    H

(Metanol)                                                (Etanol)

pentru prepararea alcoolului metilic din metan,metanul este mai intai convertit in clorura de metil cu clor ,cum s-a aratat mai inainte ,iar apoi clorura de metil este transformata in alcool metilic prin tratare cu hidroxid de sodiu:

     CH3CL+NaOH ® CH3OH+NaCl

Alcoolul metilic se mai prepara prin distilarea lemnului din care cauza se mai numeste si alcool de lemn. Este o substanta otravitoare care, atunci cand este inghitita,produce orbirea apoi moartea,se foloseste ca solvent precum si pentru prepararea altor compus organici

    Metoda ce a mai importanta ade preparare  a alcoolului etilic este prin fermentarea unor zahuri,cu drojdie. Materia prima este deobicei constituita din seminte de cereale sau din melasa. Drojdia produce o enzima care catalizeaza reactia de fermentare.in ecuatia urmatoare,formula  C6H12O6  reprezinta compozitia zaharului numit glucoza (dextroza,sau zahar de struguri):

             

                        C6H12O6 ® 2CO2 + 2C2H5OH

Alcolul etilic este un lichid incolor cu miros caracteristic. Este folosit drept convustibil solvent si dreot materie prima pentru prepararea altor compusi. Berea contine 3-5% alcool vinul 10-12%,iar bauturile distilare cum sunt Whisky-ul,lichiorul sau votca, intre 40-50%( si astia aci nu mai spun in carte dar mai em palinca aia romaneasca care are intre 60-90%)

 Eterii     sunt compusii obtinuti  prin reactia dintre doua molecule de alcool reactia de care decurge cu eliminarea apei. Eterul cel mai important dietileterul (etrrul obisnuit . acesta se prepara prin tratarea alcoolului etilic cu acid sulfuric concentrat,care serveste ca agent deshidratant:     2C2H5OH ® C2H5OC2H5 + H2O

                                                       H2SO4